Rafael Nadal heeft zondag voor de negende keer in zijn carrière het graveltoernooi in Barcelona op zijn naam geschreven.

De Spanjaard rekende in de finale af met de winnaar van de laatste twee edities, de Japanner Kei Nishikori: 6-4 en 7-5.

Topfavoriet Nadal was voor eigen publiek op weg naar een snelle overwinning maar gaf in de tweede set een break voorsprong weg. Op de opslag van de Japanner kreeg hij bij 5-4 zijn eerste matchpoint maar wist dat niet te verzilveren.

Nishikori raakte in de slotfase van de tweede set gefrustreerd en gaf in de twaalfde game alsnog zijn opslag, de wedstrijd en de toernooizege uit handen.

Nadal domineerde het toernooi in Barcelona van 2005 tot en met 2013. Hij won bij elke deelname, alleen in 2010 moest hij verstek laten gaan.

Record

Nishikori heeft het traditioneel lastig tegen Nadal. Van de tien ontmoetingen wist de Japanner er slechts eentje te winnen. Op gravel was Nadal altijd de beste.

Door de eindzege in Barcelona evenaart Nadal het gravelrecord van Guillermo Vilas. Beide specialisten wonnen 49 toernooien op hun favoriete ondergrond.

Kerber

Angelique Kerber won eerder op zondag net als vorig jaar het WTA-toernooi in Stuttgart. De Duitse overklaste haar sterk begonnen landgenote Laura Siegemund in de eindstrijd van het indoorgraveltoernooi met 6-4 en 6-0.

Toernooiverrassing Siegemund begon furieus aan de finale en liep uit naar 3-0. Een break terug van de als tweede geplaatste Kerber maakte de qualifier direct goed en zo kwam ze op 4-2.

Daarna kwam Kerber echter goed op stoom. De Australian Open-kampioene verloor geen game meer en mocht na 81 minuten juichen.

WTA Istanbul

Cagla Büyükakçay zorgde in Istanbul voor een primeur door het WTA-toernooi in eigen land te winnen. De 26-jarige Turkse tennisster zette voor eigen publiek haar zegereeks voort en klopte Danka Kovinic uit Montenegro met 3-6, 6-2 en 6-3.

Büyükakçay is de eerste Turkse die een WTA-toernooi op haar naam schrijft.

De 21-jarige Kovinic speelde ook haar eerste WTA-finale. Ze was als vijfde geplaatst in Istanbul.