Mathieu van der Poel heeft bij zijn eerste wereldbekerwedstrijd in het mountainbiken geen indruk kunnen maken. In het Australische Cairns werd de voormalig wereldkampioen veldrijden 32e.

De 21-jarige Van der Poel moest 4.25 minuten toegeven op de Zwitserse winnaar Nino Schurter. Hij startte achteraan in het veld als 72e en knokte zich al snel naar voren, maar Van der Poel verloor in de slotfase toch weer veel plekken.

''Het parcours was heel smal, dus dat maakte het lastig om op te schuiven vanaf startplek 72'', zei Van der Poel op de website Ride4Rio. ''Ik kwam tot plaats 29, maar toen reed ik lek aan het begin van een afdaling. Kort daarna reed ik ook nog eens mijn wiel in twee stukken. Toen was het over. Al met al was het gevoel best goed en ook mijn knie hield zich goed."

Van der Poel was niet de beste Nederlander in het tropisch warme Cairns. Die eer was voorbehouden aan Michiel van der Heijden. Hij werd 21e met 2.50 minuten achterstand op Schurter.

Veldrijder Van der Poel heeft zich ten doel heeft gesteld om komende zomer als mountainbiker deel te nemen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. In de afgelopen maanden zette hij in minder bezette races al wel goede resultaten neer. Hij won eerder deze maand nog een wedstrijd in België.

Van der Poel richt zich nu op het EK moutainbike waar hij op 8 mei via een top tien-klassering deelname aan de Spelen wil afdwingen. "Ik denk dat ik vooral in het klimwerk nog kan verbeteren en ik hoop op iets meer geluk. Als ik de komende twee weken heel hard werk, ben ik benieuwd wat dat me brengt."

Vrouwen

Bij de vrouwen won de Deense Annika Langvad. Anne Terpstra, de enige Nederlandse deelneemster, werd 39e.