De schorsing van voormalig FIFA-topman Harold Mayne-Nicholls is teruggebracht van zeven naar drie jaar. De 54-jarige Chileen zou als voorzitter van de evaluatiecommissie voor de WK's van 2018 en 2022 hier en daar giften en steekpenningen hebben aangenomen. 

De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA legde Mayne-Nicholls in juli vorig jaar een schorsing van zeven jaar op, maar hij ging daartegen in beroep.

Volgens de beroepscommissie kwam de lengte van de schorsing niet overeen met de overtredingen die de Chileen had gemaakt. In plaats van zeven jaar mag hij nu 'slechts' drie jaar geen voetbalgerelateerde werkzaamheden verrichten. De schorsing is met terugwerkende kracht ingegaan op 3 juli vorig jaar.

Als hoofd van de evaluatiecommissie bezocht Mayne-Nicholls de kandidaten voor de WK-organisatie in 2018 en 2022, waaronder Nederland en België. De voormalige voorzitter van de Chileense bond zou voor familieleden diensten en giften hebben geregeld in Qatar, dat eind 2010 het WK van 2022 kreeg toegewezen door het toenmalige hoofdbestuur van de FIFA.

In één van zijn onderzoeksverslagen had Mayne-Nicholls nog gewaarschuwd voor de mogelijk ondraaglijke hitte in Qatar.

Thapa

De Nepalees Ganesh Thapa boekte geen succes bij de beroepscommissie. Hij blijft voor tien jaar geschorst voor een reeks schimmige zaken.

Thapa verrijkte zichzelf en zijn familie bijvoorbeeld met steekpenningen van een andere, niet nader genoemde voetbalofficial. De ethische commissie legde hem in november een lange schorsing op en die blijft ook in beroep gehandhaafd.