Mike van der Hoorn geniet ervan dat hij naast verdediger ook als spits van waarde kan zijn voor Ajax, al hoopt hij dat hij in de laatste twee wedstrijden van het seizoen niet meer naar voren hoeft.

"Als de nood aan de man is, dan sta ik graag in de spits", zegt Van der Hoorn tegen NU.nl. "Vroeger in de jeugd deed ik het ook weleens. Het is een mooie extra kwaliteit als verdediger."

Zondag tegen FC Utrecht (2-2) bewees Van der Hoorn als aanvaller zijn waarde met de assist bij de aansluitingstreffer van Davy Klaassen en ook bij het veelbesproken penaltymoment met Arek Milik kopte hij de bal door. Woensdag tegen Heerenveen (2-0 winst) ging hij voor rust ook een keer mee naar voren.

"Maar toen was het toevallig omdat ik meeliep met een counter. Hij viel nog bijna goed. Ik krijg nu ook steeds vaker de vraag: ga jij de spits in? Maar als ik eerlijk ben, dan hoop ik dat het in de laatste weken niet meer hoeft, want als ik in de spits sta, betekent het meestal dat er puntenverlies dreigt. We moeten gewoon zo blijven spelen als tegen Heerenveen, dan kan ik achterin blijven."

Vertrouwen

Mede door de zege op Heerenveen heeft Van der Hoorn er vertrouwen in dat koploper Ajax in de laatste twee wedstrijden standhoudt als koploper, hoewel de Amsterdammers zondag nog ontsnapten tegen FC Utrecht.

"Tegen FC Utrecht speelden we anders, met drie verdedigers. Het was lekker om tegen Heerenveen weer in het vertrouwde systeem met vier verdedigers te spelen. De samenwerking met Mitchell Dijks als linksback verliep goed. Hij had zijn aandeel bij beide doelpunten. Als we zo verder gaan dan moet het goed komen. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij kampioen worden."

Door de KNVB-bekerfinale van zondag tussen Feyenoord en FC Utrecht moeten Van der Hoorn en Ajax wel anderhalve week wachten totdat er in de thuiswedstrijd tegen FC Twente een nieuwe stap gezet kan worden richting de 34e landstitel.

"Die rust is fysiek wel even lekker na twee wedstrijden in korte tijd. Aan de andere kant wil ik gewoon zo snel mogelijk kampioen worden. Het is aftellen. Nog twee keer winnen moet genoeg zijn. Dit mogen we niet meer weggeven."

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie