ANS - Het moest zijn rit worden, had Michael Boogerd voor het begin van de Ronde van Italië bedacht. De tweede etappe, van Keulen naar Ans, eindigde maandag op de plek waar ieder jaar half april zijn droomklassieker Luik-Bastenaken-Luik wordt beslist. En ondanks een val zondag speelde Boogerd daadwerkelijk een rol in de boeiende finale.

De zege was voor Stefano Garzelli, die meteen ook het roze tricot overnam van zijn landgenoot Cipollini. "Het mag hier niet lukken", sprak Boogerd, zesde ditmaal.

De frustratie die hem wel eens overvalt na weer geen zege in Luik-Bastenaken-Luik ontbrak echter maandag in Ans. Hij had pijn gehad, ontstekingsremmers geslikt en keek uit naar een bezoek van de kraker dezelfde avond.

Er was ook het besef dat hij nog gewoon in koers was en in de beklimming van de Saint-Nicolas gewoon met de besten was meegesprongen. "Als de pijn niet erger wordt, ga ik gewoon door", zei hij na de rit.

Ervoor was er de vrees geweest dat het wel eens over zou kunnen zijn met zijn Giro-optreden. "Het beste is natuurlijk gewoon stoppen en thuis rust nemen", herhaalde ploegarts Leinders zijn advies van zondag. "Maar ja, zo zit Michael niet in elkaar..."

Risico's

Boogerd neemt risico's, erkende hij ook zelf. "Het kon vandaag drie kanten op: starten en pijnvrij rijden, niet starten of fietsen met pijn. Het is het laatste geworden. Ik reed vandaag puur op karakter, maar de vorm is gewoon goed. Natuurlijk is er kans op een ontsteking, dan moet ik rust nemen. Maar als ik nu afstap, moet ik dat ook. Dan probeer ik het liever."

Pijn of geen pijn, in een miniversie van La Doyenne eiste de Hagenaar gewoon weer een hoofdrol op. Op de Saint-Nicolas zette Francesco Casagrande de aanval in, op de top bleken slechts Garzelli, Boogerd en de Belg Rik Verbrugghe over van de omvangrijke groep die de voet van het colletje had bereikt.

Grote verschillen werden niet gemaakt, een groep van een kleine twintig coureurs vond nog voor Ans weer aansluiting, maar duidelijk was wel wie er voor de zege in aanmerking kwamen.

Garzelli

"k zat iets te ver, het beste was er ook wel af" keek Boogerd terug op de sprint, gewonnen door Garzelli voor Casagrande en de Duitser Heppner. De Italiaan van Mapei had recht op de zege. Nog geen maand geleden werd hij in LBL tweede achter ploeggenoot Bettini, die nu door pech de aansluiting verloor.

"k ging vandaag toch vooral voor de ritzege" vertelde Garzelli, die dinsdag pas voor de tweede keer in zijn loopbaan in de roze trui op de fiets stapt. De eerste keer was dat op de slotdag van de Giro van 2000.

"Toen was ik vooral verrast. Dit is anders, het is een mooie motivatie voor de rest van de ronde." Daar kwam bij dat van zijn concurrenten Simoni kostbare seconden verloor en Casagrande al twee ploeggenoten (Bartoli en Stangelj) kwijt is. "Toch zie ik hen, samen met Frigo, als mijn voornaamste concurrenten."

Kraken

Boogerd denkt nog niet aan het eindklassement, al was er maandag het besef dat hij zonder val bij de eerste drie had gestaan. "Straks komt de manueel therapeut om me te kraken. Na een valpartij sta je altijd iets scheef en zit je vast. Hij geeft een tikkie en je bent weer los."

De grote vraag is hoe het bovenbeen het houdt. "Ik denk dat er een pees verrekt is. Ik hoop dat binnen een dag of vier de pijn weg is. De rustdag van donderdag komt goed uit."

/DOSSIERGiro d'Italia