FIFA-president Gianni Infantino hoopt dat het WK van 2018 in Rusland het eerste eindtoernooi wordt met videoscheidsrechters.

De IFAB, de spelregelcommissie van de wereldvoetbalbond, zei in maart twee jaar te willen testen met videoscheidsrechters bij beslissingen over onder meer doelpunten, rode kaarten en penalty’s.

De start van die test stond gepland in het seizoen 2017/2018, maar Infantino zegt dat het testen per direct start en twee jaar gaat duren.

"Dat betekent dat we in maart 2018 weten of het werkt. Ik hoop echt dat het WK van 2018 in Rusland het eerste toernooi wordt waar we gebruik maken van videoscheidsrechters om de scheidsrechters op het veld te ondersteunen", aldus de FIFA-president tegenover de BBC.

Bij de testen zal een assistent-scheidsrechter herhalingen bekijken op een videoscherm tijdens de wedstrijden en daarover op aanvraag of uit eigen initiatief communiceren met de scheidsrechter op het veld. 

De KNVB heeft de laatste seizoenen al getest met de videoscheidsrechter. Door het besluit van de FIFA in maart zal de extra arbiter waarschijnlijk volgend seizoen echt zijn debuut maken in het KNVB-bekertoernooi.