De gemeente Den Haag heeft oud-burgemeester Wim Deetman dinsdag benoemd tot commissaris van ADO Den Haag.

Aanleiding voor de benoeming is de terugtreding van Ton Rugrink, die zijn werk als commissaris niet meer kan combineren met zijn zakelijke activiteiten.

Als houder van een prioriteitsaandeel heeft de gemeente de mogelijkheid om een commissaris te benoemen in de raad van commissarissen (rvc) van ADO.

Deetman (71) was van 1996 tot 2008 burgemeester van Den Haag. Daarvoor was hij onder meer minister van Onderwijs en voorzitter van de Tweede Kamer.

Jol

De andere leden van de rvc zijn grootaandeelhouder Wang Hui en Martin Jol, die momenteel trainer is bij het Egyptische Al-Ahly.

"Beiden verblijven momenteel in het buitenland. Dat maakt het toezicht op het bestuur van ADO Den Haag kwetsbaar", aldus de club. "Daarom is, in het belang van de club en in het belang van de stad Den Haag, aan de heer Deetman gevraagd of hij zich voor een commissariaat bij ADO Den Haag beschikbaar wil stellen."

Hoewel Deetman door de gemeente is aangesteld, krijgt de stad geen directe invloed op de beslissingen van de rvc. "De heer Deetman is een bestuurder met veel ervaring, een groot netwerk en een warm hart voor ADO Den Haag. Het college heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de club met deze commissaris weer verder kan bouwen aan een financieel en sportief gezonde toekomst", aldus wethouder Tom de Bruijn van financiën.

ADO verkeerde de afgelopen maanden in financiële problemen door het uitblijven van betalingen van grootaandeelhouder Wang. Vanuit China werd onlangs toch een deel van de beloofde 3,7 miljoen euro overgemaakt, waardoor de club niet langer onder curatele staat van de KNVB.