Jeffrey Webb, voormalig vicepresident van de FIFA, zegt spijt te hebben van zijn aandeel in de corruptie binnen de wereldvoetbalbond.

Dat blijkt uit transcripties van de pleidooien van de uit de Kaaimaneilanden afkomstige Webb, die maandag door een rechter in Amerika openbaar zijn gemaakt.

"Ik heb mijn positie misbruikt om steekpenningen en smeergeld te ontvangen en er zelf beter van te worden", aldus Webb (51), die in mei 2015 samen met zes andere officials in Zwitserland werd opgepakt door de FBI.

"Ik betreur mijn deelname aan deze illegale praktijken. Ik was verkeerd bezig", zei Webb, die tientallen miljoenen dollars zou hebben verdiend met onder andere het aannemen van smeergeld van sportmarketingbedrijven in ruil voor commerciële rechten voor het WK van 2018 en kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022 en de Copa America.

"Ik geloofde dat zulke aanbiedingen gebruikelijk waren in deze branche, dergelijke deals waren wijdverspreid binnen de FIFA."

Zeven schandalen

In december 2015 gaf de voormalig president van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF toe dat hij zich tussen 2012 en 2014 schuldig heeft gemaakt aan zeven schandalen.

Naast Webb zouden twee andere voormalig FIFA-officials spijt hebben betuigd, zo meldt The GuardianZij werken mee met het onderzoek van de Amerikaanse aanklagers in de hoop strafvermindering te krijgen.

Momenteel heeft Webb huisarrest, waardoor hij door middel van een enkelband niet verder dan een straal van 32 kilometer van zijn huis in de Amerikaanse staat Georgia kan komen.