De internationale wielerunie UCI heeft het volste vertrouwen in de eigen methoden om verborgen motortjes in fietsen te vinden.

Dat laat de mondiale wielerbond maandag weten naar aanleiding van berichten van France 2 en de Corriere della Sera.

De Franse tv-zender en de Italiaanse krant publiceerden zondag een verhaal, waaruit zou blijken dat zeven renners tijdens twee Italiaanse koersen een motortje verstopt hadden in hun fiets. De journalisten gebruikten een warmtecamera bij hun onderzoek. Namen van renners werden niet genoemd.

De UCI ging niet in op de specifieke uitzending. "We hebben warmtecamera's, röntgenscanners en ultrasone scanners geprobeerd."

"Maar magnetische resonantie (de techniek die een MRI-scanner gebruikt) blijkt het goedkoopst, betrouwbaarst en meest accuraat. De scan wordt uitgevoerd op een tablet en kan binnen een minuut afgehandeld zijn. We zijn er zeker van dat we een testmethode hebben die efficiënt en makkelijk is.''

De Belgische Femke Van den Driessche werd eind januari bij de WK veldrijden als eerste renner betrapt op mechanische doping. Ze heeft inmiddels besloten de levenslange schorsing die de UCI tegen haar eiste niet aan te vechten.

Video: Hoe werkt mechanische doping?