Excelsior heeft zondag een punt overgehouden aan het thuisduel met sc Heerenveen: 1-1. SC Cambuur slaagde er niet in de laatste plaats te verlaten door een 2-1 nederlaag bij NEC in Nijmegen. Willem II ging thuis met 2-0 onderuit tegen ADO Den Haag.

Excelsior stijgt door het gelijkspel en de nederlaag van Willem II naar de vijftiende plaats in de Eredivisie.

De club uit Rotterdam had de afgelopen drie duels op rij verloren. Heerenveen zakt door de remise naar de twaalfde plek.

Excelsior was in de eerste helft de betere ploeg. Met name van Brandley Kuwas en Bas Kuipers ging bij Excelsior de nodige dreiging uit. In de 28e minuut schoot Heerenveen voor de eerste keer op het Rotterdamse doel. Keeper Tom Muyters kon de uithaal van Arber Zeneli pareren.

In de slotfase van de eerste helft kwam het duel tot leven. Eerst rondde Kuwas een vlotte aanval van Excelsior af met een bekeken schot (1-0). Kort daarna bekroonde Sam Larsson een sterke individuele actie doeltreffend af (1-1).

Na de rust kreeg het publiek op Woudestein weinig kansen te zien. Na ruim een uur moest Heerenveen-keeper Erwin Mulder ingrijpen bij een schot van Stanley Elbers. Kort daarna voorkwam Muyters dat Larsson opnieuw scoorde met een technisch hoogstandje. Nadien was ook Mitchell te Vrede nog dicht bij de Friese winst, die gezien het spelbeeld echter niet verdiend zou zijn geweest.

Cambuur

Het verschil tussen hekkensluiter Cambuur en nummer zeventien De Graafschap is twee punten met nog drie duels te spelen. De nummer laatst degradeert rechtstreeks uit de Eredivisie.

Navarone Foor zette NEC in de 54e minuut op voorsprong na een voorzet van Anthony Limbombe. Mihai Roman zorgde een kwartier later voor de 2-0. Hij liet Cambuur-doelman Leonard Nienhuis kansloos met een schot van net buiten het strafschopgebied.

Jerge Hoefdraad kon een kwartier voor tijd nog de aansluitingstreffer maken voor de ploeg uit Leeuwarden, maar daar bleef het bij.

Cambuur ontvangt donderdag Willem II en speelt daarna nog tegen PSV (uit) en Excelsior (thuis) in een poging degradatie te ontlopen.

De ploeg van Ernest Faber doet goede zaken in de strijd om de play-offtickets voor de nummers vier tot en met acht in de Eredivisie. NEC gaat door de overwinning over Vitesse heen en is de nieuwe nummer zeven.

Willem II-ADO Den Haag

Het gebrek aan scorend vermogen brak Willem II op in het duel met ADO. De thuisclub kreeg meer dan genoeg kansen, maar voor het doel ontbrak het aan koelbloedigheid.

Willem II kreeg in de tweede helft een handvol grote kansen om te scoren, maar steeds was de afwerking slap of onnauwkeurig. De Haagse doelman Robert Zwinkels, die de geblesseerde Martin Hansen verving, zag Erik Falkenburg twee keer vlak voor hem opduiken. Twee keer kon hij de slappe inzet van de aanvaller echter makkelijk keren.

ADO heeft met Mike Havenaar wel een spits die makkelijk scoort. De Japanner kopte in de twintigste minuut een afgemeten voorzet van Ruben Schaken bij de eerste paal vakkundig binnen: 0-1.

De wedstrijd werd na een uur beslist door een eigen doelpunt van Frank van der Struijk. De Tilburgse verdediger kopte een vrije trap van Edouard Duplan achterwaarts over zijn eigen doelman Kostas Lamprou in het doel: 0-2.

Willem II en Excelsior strijden in de resterende weken om de vijftiende plek. De club die als vijftiende eindigt handhaaft zich rechtstreeks, de nummer zestien moet in de play-offs degradatie zien te voorkomen.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie