Joost Luiten heeft zondag bij het Spaans Open net naast de hoofdprijs gegrepen.

De 30-jarige Bleiswijker eindigde in San Roque op de tweede plaats, één slag achter de Britse winnaar Andrew Johnston. De Spanjaard Sergio Garcia finishte op de derde plek.

Opmerkelijk was dat Johnston boven par eindigde. De laatste keer dat een winnaar van een toernooi op de Europese Tour dit overkwam was in 1996.

Luiten was als gedeelde nummer twee, met één slag achter leider Mike Lorenzo-Vera uit Frankrijk, aan de laatste dag begonnen.

Een bogey op de derde hole poetste hij snel weer weg met twee birdies op rij. Na vijf keer par volgde op de elfde hole opnieuw een bogey. Daarna kon Luiten zijn dagscore niet meer naar beneden brengen (zeven keer par). Hij eindigde op de lastige baan van Valderrama na vier ronden (70-75-70-71) op een totaal van 286 slagen.

Johnston ging zondag rond in 70 slagen en veroverde met een eindscore van 285 zijn eerste titel op de Europese Tour.

'Hoogst haalbare'

Voor Luiten was het dit jaar zijn hoogste eindklassering tot dusver op de Europese Tour. Het was in 2016 zijn vierde notering in de top tien. De Zuid-Hollander verdiende in Zuid-Spanje een bedrag van 222.220 euro aan prijzengeld.

"Een tweede plaats met een slag achterstand is altijd teleurstellend. Maar als ik eerlijk ben denk ik dat het het hoogst haalbare was op Valderrama", analyseerde Luiten op zijn website. "Ik kom steeds dichter bij die vijfde overwinning op de European Tour."

"Dat gaat zeker een keer gebeuren. Het is gewoon een kwestie van op de deur blijven kloppen, dan gaat die deur vanzelf een keer open. Misschien de komende twee weken al als ik twee toernooien speel in China."

Volgens Luiten had hij de eindzege zondag zelf laten liggen in Spanje. "Ik maakte op de tweede negen holes net te veel foutjes. Winnen op de Tour is en blijft heel moeilijk, dat bewijst deze week ook weer. Alles moet samenvallen en je moet een beetje geluk hebben, dan kan het jouw kant opvallen."

De pluspunten in zijn spel zorgden bij Luiten niettemin voor een tevreden gevoel. "Ik was deze week mentaal heel sterk, ben geduldig gebleven in vaak erg moeilijke omstandigheden. En mijn putten was heel erg goed."