Het Nederlandse Fed Cup-team is er zondag niet in geslaagd om de finale te bereiken van de Fed Cup. Kiki Bertens en Richel Hogenkamp verloren het beslissende dubbelspel van Kristina Mladenovic en Caroline Garcia in drie sets: 4-6, 6-3 en 6-3.

De eindstand in de ontmoeting in Trélazé is daardoor 3-2 voor de Fransen, die in november de finale zullen spelen tegen Tsjechië.

Het op papier veel sterkere Franse duo, dat vorige week nog het toernooi van Charleston won, begon goed aan het duel en plaatste een vroege break. De Nederlanse vrouwen herpakten zich echter snel en gingen twee keer door de opslag van Garcia, waarna Bertens met een sterke opslagbeurt de eerste set binnensleepte.

Ook in de tweede set leken Bertens en Hogenkamp op weg naar setwinst. Op breakpunt voor het Nederlandse duo leek Garcia uit te slaan, maar bij nadere inspectie van de scheidsrechter bleek de bal toch een klein stukje van de lijn geraakt te hebben.

Het bleek een kantelpunt in de wedstrijd. Mladenovic en Garcia wonnen de game alsnog en stootten door naar setwinst: 6-3. In de beslissende derde set kregen Hogenkamp en Bertens in de vierde game alle kans om een vroege break ongedaan te maken, maar geen van de zes breakpoints werd verzilverd. De Fransen benutten vervolgens bij 5-3 hun eerste wedstrijdpunt.

Rus

Eerder op de dag slaagde ook Arantxa Rus er in het vierde enkelspel niet in om Nederland voor het eerst sinds 1997 een finaleplaats te bezorgen in het prestigieuze landentoernooi.

De 25-jarige Monsterse ging in de vierde enkelpartij van de halve finale in Trélazé met 6-3 en 6-4 onderuit tegen Garcia.

Rus kon Garcia, die ruim tweehonderd plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, niet bijbenen en kwam op veel gebieden tekort tegen de nummer 45 van de wereld. Ze wist bovendien niet te profiteren van de liefst 36 onnodige fouten die Garcia maakte.

De Nederlandse leverde direct haar opslag in en moest bij 5-3 opnieuw een break toestaan, wat direct setwinst opleverde voor Garcia.

Rus leek met een dubbele break voorsprong de wedstrijd te kunnen keren in de tweede set, maar zakte daarna weer ver terug in niveau.

Garcia plaatste twee breaks op rij en bij een 5-4 voorsprong was de Française opnieuw scherp tijdens de matige opslagbeurt van Rus. Na bijna anderhalf uur besliste Garcia de wedstrijd.

Bertens

Bertens zette Nederland eerder op de dag op een 2-1 voorsprong. De Nederlandse kopvrouw was op het gravel in Trélazé in twee sets te sterk voor de Franse kopvrouw Mladenovic: 7-5 en 6-4.

De mondiale nummer 96 bleek in de eerste set vooral mentaal iets sterker dan haar Franse opponente. Ze maakte op de belangrijke momenten minder fouten dan Mladenovic.

Op 4-4 leek Bertens op een beslissende break voorsprong te komen, maar ze verzuimde vervolgens de set uit te serveren. Twee games later was het dankzij een ace en een winner met haar backhand wel raak: 7-5.

De 24-jarige Nederlandse bleef de overhand houden in de tweede set. Ze ging direct door de opslag van Mladenovic. De Française, die ruim 68 plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, kreeg geen grip meer op het spel van Bertens.

Bertens stootte door naar een 5-1 voorsprong, miste een wedstrijdpunt bij 5-2 en zag Mladenovic vervolgens terugkomen tot 5-4. Toen was het bij het tweede wedstrijdpunt wel raak voor de Nederlandse. Bertens heeft nu 21 van haar 24 Fed Cup-duels gewonnen.