Tafeltennisster Li Jie heeft zich zaterdag in het Zweedse Halmstad geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De 32-jarige Nederlandse rekende in de finale van de herkansingen bij het olympisch kwalificatietoernooi in een spannende partij af met Matilda Ekholm: 4-3 (5-11,11-5, 11-13, 11-5, 11-8, 4-11 en 15-13).

Jie begon niet goed aan het duel met de Zweedse nummer 60 van de wereld en verloor de eerste game. Daarna ging de Nederlandse beter spelen en ze kwam terug tot 1-1. Ekholm trok de spannende derde game naar zicht toe, maar Jie knokte zich terug en nam een 3-2 voorsprong. In de zesde game maakte de Nederlandse echter te veel fouten, waardoor Ekholm er een beslissende game kon uitslepen.

De ervaren Jie nam in de zevende game een voorsprong, maar Ekholm kwam wederom terug en kreeg het eerste wedstrijdpunt. In een zeer spannende slotfase trok Jie uiteindelijk aan het langste eind.

Jie werd donderdag al vroeg uitgeschakeld in de eerste fase van het olympisch kwalificatietoernooi, waarin acht tickets naar Rio waren te verdienen. Maar via de herkansingsronde wist de nummer 24 van de wereld zich alsnog te plaatsen voor de Spelen.

Jie doet in Rio voor de derde keer in haar loopbaan mee aan de Olympische Spelen. Ze vertegenwoordigde Nederland al tijdens de Spelen van 2008 in Peking en vier jaar later in Londen. 

Li Jiao

Li Jiao is als winnares van de Europese Spelen al verzekerd van deelname aan het olympische toernooi in augustus.

Oranje mag zeer waarschijnlijk op basis van de mondiale ranking ook een team afvaardigen naar Rio voor de landenwedstrijd. Daarin zijn dan Li Jie, Li Jiao en ook Britt Eerland opgenomen. Eerland slaagde er in het OKT in Zweden niet in zich voor het individuele toernooi te plaatsen. De internationale bond ITTF maakt medio mei de uitverkoren landen bekend.