De Graafschap heeft vrijdag een klein beetje afstand genomen van hekkensluiter SC Cambuur. De Doetinchemse nummer zeventien van de Eredivisie pakte in eigen huis met tien man een laat punt tegen FC Twente: 1-1. 

Jerson Cabral schoot FC Twente in de 32e minuut op voorsprong, waarna Piotr Parzyszek vlak voor tijd de eindstand op 1-1 bepaalde.

Door het gelijkspel heeft De Graafschap nu twee punten voorsprong op Cambuur, dat zondag op bezoek gaat bij NEC.

Het financieel geplaagde FC Twente, dat onlangs drie punten in mindering kreeg, bezet nog altijd de dertiende plaats.

FC Twente begon goed aan de wedstrijd op De Vijverberg. De Graafschap-doelman Hidde Jurjus moest al snel redding brengen op een schot van Hakim Ziyech. Aan de andere kant raakte Vincent Vermeij met een afstandsschot de buitenkant van de paal.

De Graafschap kreeg vervolgens nog een aantal mogelijkheden, maar wist keeper Nick Marsman niet te passeren. Ook FC Twente liet een riante kans onbenut. Een voorzet van Robbert Schilder werd gemist door spits Oskar Zawada.

FC Twente kwam na ruim een half uur spelen alsnog op een 1-0 voorsprong. Cabral trok naar binnen en schoot van ver de bal voorbij de kansloze Jurjus. De Graafschap leek niet van slag en had gelijk na de openingsgoal van Cabral op gelijke hoogte moeten komen. Youssef El Jebli faalde echter oog in oog met Marsman.

Druk

De Graafschap voerde gelijk na rust de druk op het doel van de Tukkers verder op. Vermeij kopte maar net naast en Bryan Smeets stuitte op Marsman, die ook een kopbal van Cas Peters onschadelijk maakte.

De thuisploeg moest in de zestigste minuut met tien man verder. Jeroen Tesselaar ging hard door op Ziyech en mocht van arbiter Allard Lindhout vroegtijdig gaan douchen.

De Graafschap werd in de slotfase zelden echt gevaarlijk, maar Parzyszek bezorgde de 'Superboeren' in de 86e minuut alsnog een punt. De invaller kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten en verschalkte Marsman met een lage schuiver in de verre hoek.

Bij FC Twente maakte Vincent Schmidt nog zijn debuut en kreeg Ziyech geel, waardoor de clubtopscorer is geschorst voor de thuiswedstrijd van woensdag tegen Excelsior.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie