Bokser Peter Müllenberg heeft zich vrijdag gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De 28-jarige Tukker verzekerde zich van een ticket naar Rio, door op het olympisch kwalificatietoernooi in de Turkse stad Samsun de finale te halen.

Müllenberg was in de halve finale van de klasse tot 81 kilogram te sterk voor de plaatselijke favoriet Mehmet Unal: 3-0 (30-27, 30-27 en 29-28).

Müllenberg is de eerste Nederlandse bokser in 24 jaar die naar de Spelen gaat. Op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona was Oranje voor het laatst van de partij in het bokstoernooi, toen met liefst zes deelnemers. Orhan Delibas blonk in de Spaanse stad uit met zilver, Arnold Vanderlyde pakte brons.

De Almeloër hoopt in Rio in hun voetsporen te treden. Eerst moest Müllenberg op het kwalificatietoernooi in Samsun een podiumplaats behalen. Daarin slaagde de kopman van Oranje glansrijk.

Bekijk hier fragmenten van de wedstrijd:

Beeld: Tim Glazenburg/ Medicort

Raken

De tweevoudig winnaar van EK-zilver versloeg eerst Ainar Karlson uit Estland met 3-0 en vervolgens met dezelfde cijfers de Noor Surkho Shamilov. In Unal trof Müllenberg vrijdag de Turkse kampioen, die luidkeels werd aangemoedigd vanuit de hal in Samsun.

De Nederlandse halfzwaargewicht liet zich daardoor niet van de wijs brengen en wist Unal keer op keer te raken. Direct na de laatste ronde stak Müllenberg al zijn handen de lucht in.

De Tukker voelde op dat moment al dat hij recht had op het ticket naar Rio. De jury wees hem unaniem aan als winnaar, waarna Müllenberg juichend een rondje door de ring danste.

Zaterdag bokst Müllenberg in Samsun de finale van het OKT tegen de Brit Joshua Buatsi.