AMSTERDAM - Het Nederlands vrouwen badmintonteam heeft maandag ook de laatste wedstrijd in Groep A van de Uber Cup winnend afgesloten. De equipe van bondscoach Martijn van Dooremalen won in het Chinese Guangzhou met 3-2 van Hong Kong. Nederland neemt het woensdag in de halve finale op tegen Korea.
badmintonteam
Uber Cup

In de andere halve finale speelt gastland China tegen Hongkong.

Kopvrouw Mia Audina opende voortvarend voor Nederland. Chen Wang bood vooral in de eerste set tegenstand tegen de Nederlandse van Indonesische origine. Bij de stand 5-5 in de openingsset trok Audina echter aan het langste eind (7-5).

Vanaf dat moment leek het verzet bij Wang gebroken en kon Audina vrij eenvoudig doorstomen naar de winst in de tweede set (7-2) en matchpoint in de derde 6-1. Audina verzuimde Nederland direct op 1-0 te zetten. Wang profiteerde van het concentratieverlies bij de Nederlandse kopvrouw en door zelf secuur te spelen kwam de Hongkongse tot 5-6. Meer zat er niet in, Audina pakte de service terug en sleepte het eerste winstpunt voor Nederland binnen.

Meulendijks


Judith Meulendijks

De opleving bij Meulendijks was van korte duur. In de vierde set koos de Hongkongse voor een meer agressieve aanvalsvariant. De winst in de vierde set van Wan Ting Ling (7-4) bracht Hongkong langs Nederland: 1-1.

De Wit

De derde enkelpartij leek snel beslist. Karina de Wit was in de eerste twee sets niet opgewassen tegen W.L.C. Koon. De Nederlandse maakte in de eerste twee slechts drie punten (7-1 7-2). In de daaropvolgende set vocht De Wit zich knap terug. De Nederlandse doorstond een aantal matchpoints en trok de set knap met 8-7 naar haar toe. De vierde set leek een kopie van de eerste twee sets; De Wit had geen antwoord op het uitgekiende spel van Koon. De Aziatische speelster won de set en zette Hongkong op een 2-1 voorsprong (7-4).

Dubbelspel

Lang had De Wit niet om de tegenslag te werken. Een half uur later trad De Wit aan in het dubbelspel. Samen met Meulendijks had de wedstrijd in het begin veel weg van een 'afraffelpotje'. Wing Mui Li en Wan Ting Ling overrompelden het Nederlands tweetal in de eerste twee sets (5-7 3-7).

De verrassende ommekeer volgde snel. De Nederlanders speelden nagenoeg foutloos en een stuk scherper in de derde set. De tandem Mui Li/Ting Ling kwam er niet meer aan te pas en bogen diep voor De Wit en Meulendijks in de twee daaropvolgende sets (7-1 7-0). De laatste en beslissende set stond Nederland al gauw op matchpoint, maar kwam het Hongkongse tweetal nog verrassend dichtbij. Na vele servicewisselingen trokken De Wit en Meulendijks de stand weer gelijk (2-2) door de set met 7-5 winnend af te sluiten.

Audina/Jonathans

In de vijfde en beslissende wedstrijd liet Audina samen met dubbelspelspecialiste Lotte Jonathans er geen gras over groeien wie de meeste aanspraak zou maken op de winst. Het tweetal leek in amper tien minuten op weg naar een makkelijke driesets-overwinning. W.C.L. Koon en Chen Wang stribbelden in het derde bedrijf echter tevergeefs tegen. Na een klein kwartier stonden de cijfers 7-4 7-1 en 8-6 op scorebord. Nederland is door de derde opeenvolgende zege groepshoofd en neemt het in de halve finale op tegen Korea.

Buitenlandregeling

De Internationale Badminton Federatie (IBF) maakte maandag bekend de zogeheten buitenlandregeling aan te passen. Spelers die vanaf 1 augustus 2002 voor een ander land willen uitkomen, moeten in het bezit zijn van een paspoort uit het desbetreffende land.

De maatregel heeft grote gevolgen. De afgelopen jaren vertrokken bijvoorbeeld uit China veel spelers om zich elders te vestigen. Zo kreeg Nederland de beschikking over topspeelster Yao Yie, die onlangs namens Nederland de Europese titel veroverde.

Yao Jie

Voor spelers die direct door de nieuwe regeling getroffen worden, zoekt de IBF nog naar een passende overgangsregeling. Yao Yie komt weliswaar op grond van de oude reglementen voor Nederland uit, maar is niet in het bezit van een Nederlands paspoort.

Yie maakt momenteel geen deel uit van de succesvolle Nederlandse ploeg omdat ze kort voor de start van de Uber Cup kreeg te horen dat ze na het toernooi problemen zou kunnen krijgen om haar geboorteland weer te verlaten. Ze besloot daarop in Nederland te blijven.

/SPORTBadmintonners verrassen op WK landenteams