De medische staf van sportkoepel NOC*NSF verricht sinds 2010 een systematisch gezondheidsonderzoek bij honderden olympische sporters. 

Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur, dat over relevante documenten beschikt.

Volgens het actualiteitenprogramma maken bloedtesten onderdeel uit van het monitoringsprogramma van de sportkoepel. NOC*NSF geeft aan dat de testen niet zijn bedoeld om ook op doping te controleren.

Volgens chef-arts Cees-Rein van den Hoogenband van de sportkoepel is er de afgelopen jaren nog nooit een verdachte bloedwaarde geconstateerd. Hij zegt wel dat het niet zijn taak is om ''als aanklager'' de dopingautoriteit te bellen.

Van den Hoogenband wijst in dit verband onder meer op het medisch beroepsgeheim. ''Het klinkt een beetje rot, maar ik heb er in zekere zin ook geen belangstelling voor. Waar het mij om gaat, is dat de sporter gezond is'', zegt de chef-arts in het tv-programma.

Opheldering

Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit wil niettemin opheldering van NOC*NSF over het monitoringsonderzoek.

Hij kondigt een gesprek aan met de sportkoepel na bestudering van de lijst met de te onderzoeken bloedparameters. ''Ze moeten het bij mij melden als ze een verdachte waarde tegenkomen."

Volgens Ram moet het belang van een schone sport voorop staan. Wat hem betreft, mag de sportkoepel zich dan ook niet verschuilen achter privacyoverwegingen. ''Als die situatie zich zou voordoen, zou dat een heel serieus probleem zijn. Dat zou tot een heel groot probleem leiden tussen ons en het olympisch comité.''

NOC*NSF laat in een reactie weten open te staan voor gesprekken met de Dopingautoriteit over de gezondheidsonderzoeken die de sportkoepel bij topsporters uitvoert.