Nederland heeft er een talentvolle alpineskiër bij. De geboren Fransman Steven Théolier, kleinzoon van voormalig Tourwinnaar Jan Janssen, komt vanaf volgend seizoen voor Nederland uit.

De 25-jarige Théolier is gespecialiseerd op de slalom, het onderdeel waarop hij vier jaar geleden zijn beste resultaat boekte in de wereldbeker (vijftiende).

Théolier, wiens moeder de dochter is van Jan Janssen, liep in 2013 een zware knieblessure op. Hij stond daardoor lang aan de kant. Hij is inmiddels pijnvrij, maar nog niet op zijn oude niveau. Théolier raakte daardoor zijn plek in de Franse selectie kwijt. Dankzij zijn dubbele paspoort kan hij nu voor Nederland gaan skiën.

"Mijn droom is meedoen aan de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang. Maar eerst is het zaak om terug te komen in de top dertig van de wereldbekers'', zei Théolier donderdag op de website van de Nederlandse Ski Vereniging.

Hij wordt de tweede skiër met Franse roots in de Nederlandse selectie. Marvin van Heek groeide op in het land van zijn moeder, maar komt sinds 2012 uit voor Oranje.