De Nederlandse judoka's gaan volgende week op de EK in het Russische Kazan voor drie medailles. Ook op de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro is drie plakken de doelstelling.

"We hebben een mooie ploeg voor Kazan met vijftien judoka's, waaronder veel medaillekandidaten", zei Henry Bonnes, directeur topsport van de judobond, woensdag bij een persconferentie in Nieuwegein in de aanloop naar de EK, die van 21 tot 24 april gehouden worden.

Blikvangers in de selectie zijn onder meer Kim Polling, Henk Grol en Marhinde Verkerk, die vorig jaar alle drie goud wonnen op de Europese Spelen in Baku. Guusje Steenhuis en de inmiddels gestopte Guillaume Elmont veroverden destijds brons.

"Nu gaan we in Kazan voor minimaal drie EK-medailles", vertelde Bonnes, zonder daarbij een kleur te willen noemen. "Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik met drie keer brons niet tevreden zal zijn."

Goud

Ook voor Rio noemde Bonnes geen kleur. "Drie olympische medailles is al erg ambitieus. We moeten ook reëel zijn. Voor de WK vorig jaar zei ik ook dat drie medailles het doel was en toen bleef het bij een keer brons voor Verkerk."

"We hebben in Nederland maar drie judoka's die ooit olympisch goud wonnen: Anton Geesink, Wim Ruska en Mark Huizinga. Dat geeft wel aan hoe moeilijk het is. Maar het zou wel fantastisch zijn om weer een keer een olympisch kampioen te hebben. Dat heeft een enorme aantrekkingskracht voor de sport."

Op basis van de grootte van de ploeg voor de EK en de Spelen kan volgens Bonnes al worden afgeleid dat het goed gaat met het topjudo in Nederland.

"Als je nu de balans opmaakt, dan is de conclusie dat het er heel goed uitziet. We kunnen ons voorzichtig gaan opmaken voor de grootste Nederlandse judodelegatie ooit op de Spelen. Als alles volgens plan verloopt gaan we met elf judoka's naar Rio. En dan hebben we ook nog drie reserves. Dat is een ongekende luxe."