Petr Vakoc heeft woensdag de Belgische semiklassieker de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven, een koers over ruim 200 kilometer in het heuvelland rond Overijse.

De 23-jarige Tsjechische renner van Etixx-QuickStep reed in de laatste kilometer weg bij zijn vier medevluchters.

Achter hem sprintte de Italiaan Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert) naar de tweede plaats, de Fransman Tony Gallopin (Lotto Soudal) werd derde. Maurits Lammertink (Roompot-Oranje Peloton) was op plek zeven de beste Nederlander.

Oliver Zaugg, Emanuel Buchmann, Sergey Nikolaev en Alberto Cecchin vormden de vlucht van de dag. De maximale voorsprong van de vier was vijf en een halve minuut, maar met 26 klimmetjes op de route was hun poging gedoemd om te mislukken.

De Brabantse Pijl in beeld

Onder aanvoering van Lotto Soudal en Orica-GreenEdge kwam het peloton snel dichterbij. Toen de kopgroep in zicht was, demarreerden onder anderen Daryl Impey (Orica-GreenEdge) en Sean de Bie (Lotto Soudal).

Ook de Nederlanders Berden de Vries en Sam Oomen probeerden weg te komen.

Weening

Het peloton gaf echter nooit een ruime voorsprong weg. Net voor het ingaan van de slotronde was alles weer samen, waarna Tim Wellens en Julian Alaphilippe ten aanval trokken. Het duo werkte goed samen, maar werd op elf kilometer van de meet toch weer ingerekend.

Meteen volgde een aanval van Pieter Weening. De Nederlander van Roompot-Oranje Peloton kon het echter ook niet lang genoeg volhouden.

In de absolute finale regende het aanvallen. Vakoc ging er op een kleine kilometer van de meet alleen vandoor en hield wel knap stand.