FC Twente krijgt pas op maandag 9 mei, dus na het einde van de lopende competitie, te horen of de club de licentie voor het spelen van betaald voetbal mag behouden.

Dat blijkt uit de stukken van de gemeente Enschede waarin het college van B en W voorstelt de garantstelling van 32 miljoen aan de club te verlengen tot het einde van dit jaar.

Voor degradatiekandidaten SC Cambuur, De Graafschap, Excelsior en Willem II kan de beslissing van de licentiecommissie grote gevolgen hebben. Als de licentie van FC Twente wordt ingetrokken, wordt de club als achttiende en laatste geklasseerd.

De club die als laatste is geëindigd ontloopt in dat geval alsnog directe degradatie. De nummer zestien hoeft in dat geval niet mee te doen aan de nacompetitie.

FC Twente werkt aan een schuldsanering en moet voor 1 mei een akkoord hebben met de schuldeisers en een sluitende begroting kunnen presenteren, anders trekt de KNVB de licentie in. Daarnaast werkt de club aan een nieuwe bestuursstructuur.

Categorie 2

Als de gemeenteraad instemt met het verlengen van de garantstelling krijgt FC Twente wat lucht in de poging de komende twee meetmomenten uit de zogenoemde categorie 1 te komen. Daarin staan de clubs die onder curatele staan bij de KNVB.

FC Twente moet uiterlijk 1 november de stap naar de veilige categorie 2 maken. Maar of het zover komt hangt af van de licentiecommissie, die onder meer wil weten of de club een akkoord heeft bereikt met de schuldeisers.

Interim-directeur Onno Jacobs van FC Twente is blij met het voorstel van B en W van Enschede. "Dit onderstreept nog maar eens de constructieve wijze waarop de gemeente Enschede in dit traject met ons meedenkt", aldus Jacobs. 

"Dit verandert echter niets aan de opdracht van FC Twente. Wij weten dat 1 mei de uiterlijke datum is dat we moeten leveren. Ik heb er vertrouwen in dat ons dat ook gaat lukken."

Wanbeleid

FC Twente kreeg eerder deze maand opnieuw drie punten in mindering opgelegd omdat de licentiecommissie oordeelde dat de club weer niet tijdig had voldaan aan een financiële doelstelling uit het plan van aanpak, dat gericht is op financieel herstel.

Vorig seizoen gebeurde dat ook al twee keer wegens wanbeleid. Een nieuwe overtreding zou ook het verlies van de proflicentie betekenen.

De garantstelling van de gemeente is nodig om de voetbalclub te behoeden voor een faillissement. FC Twente kan hierdoor de gemeentelijke lening van 17 miljoen die het kreeg voor de bouw van het stadion direct aflossen en andere schulden herfinancieren.

Als de club ophoudt te bestaan, zou de gemeente die 17 miljoen niet terugzien.