Sporters die voor 1 maart zijn betrapt op het verboden middel meldonium ontlopen mogelijk een schorsing.

Dat blijkt uit een nota (pdf) van het wereldantidopingagentschap WADA, die gericht is aan nationale sportbonden.

Volgens het WADA is er niet genoeg bewijs dat meldonium, dat pas sinds 1 januari op de lijst van verboden middelen staat, na gebruik weer snel uit het lichaam verdwijnt. 

De kans is dus aanwezig dat sporters die dit jaar zijn betrapt op meldonium, het middel al hebben ingenomen toen het nog niet verboden was. 

Daarom wordt het advies gegeven om een eventuele schorsing voorlopig op te schorten. Atleten die meer dan vijftien microgram per milliliter hebben gebruikt of zelf hebben bekend, moeten wel worden uitgesloten.

"Er bestaat geen twijfel over dat meldonium een verboden middel is", aldus WADA-president Craig Reedie. "Maar het WADA onderkent dat meldonium een middel is dat een voor een situatie zonder precedent heeft gezorgd en dat er daarom extra begeleiding nodig is voor de antidopinggemeenschap."

Rusland

Eerder op woensdag pleitte de Russische schaatsbond voor amnestie voor hun op doping betrapte schaatsers.

Alexey Kravtsov, voorzitter van de bond, wil dat langebaanschaatser Pavel Kulizhnikov en shorttracker Semion Elistratov vrijuit gaan, ook al zijn ze betrapt op het gebruik van meldonium. Dat meldt het Russische sportmedium R-sport.

Het WADA maakte woensdag bekend dat er op dit moment al 172 sporters positief zijn getest op meldonium.