Philippe Gilbert en Loïc Vliegen hebben dinsdag een verklaring afgelegd bij de Belgische politie, nadat ze vrijdag betrokken raakten bij een ruzie met twee voorbijgangers tijdens een trainingsrit.

Voormalig wereldkampioen Gilbert heeft daarbij toegegeven dat hij pepperspray heeft gebruikt tijdens de schermutseling waarbij hij drie breukjes in zijn linkermiddelvinger opliep.

De Belgische wielrenners werden naar eigen zeggen bijna van de weg gereden door een auto. "Een auto haalde ons in en scheerde langs ons, gevaarlijk dichtbij. We hebben ons ongenoegen geuit, zowel mondeling als met handgebaren", verklaart Gilbert.

Vervolgens wachtte de bestuurder het tweetal op. "Het raampje aan de linkerzijde was open en ik richtte me tot de bestuurder om hem mijn ongenoegen duidelijk te maken", vervolgt Vliegen. "Maar de man gaf een ruk aan het stuur en week uit naar links."

"Hij heeft me geraakt en ik moest me vastklampen aan de auto om niet te vallen. De bestuurder pakte vervolgens mijn rechterarm vast bij mijn mouw en versnelde, waarbij hij me op de linkerstrook meenam."

"Een frontale botsing met een tegenligger kon maar net vermeden worden, omdat die hard in de remmen ging. Ik beleefde de schrik van mijn leven. Uiteindelijk kon ik me loswrikken en ging de auto ervandoor: vluchtmisdrijf", stelt Vliegen vast.

Pepperspray

Nadat beide renners van BMC de bestuurder weer tegenkwamen, ontstond er een handgemeen volgens Gilbert. "Met grote gevolgen voor mij, want ik brak mijn vinger op drie plaatsen. We hebben verschillende getuigen."

De vermeende dader diende zelf echter een klacht in tegen de coureurs, die zich agressief zouden hebben opgesteld en een in België verboden pepperspray gebruikten. "Ik woon al acht jaar niet meer in België. In Frankrijk wordt dat product vrij verkocht", beaamt Gilbert.

"Ik heb de spray bij me omdat ik al eerder met agressie te maken kreeg op training. Een fietser is absoluut weerloos tegenover anderen. Helaas heb ik al vaker gewelddadige scènes moeten zien."

Door zijn gebroken vinger moet Gilbert woensdag verstek laten gaan in de Brabantse Pijl. Ook zijn deelname aan de Amstel Gold Race van aanstaande zondag is nog hoogst onzeker.