Op de tweede dag van het EK zeilen in de olympische 49erFX-klasse hebben Annemiek Bekkering en Annette Duetz de eerste plaats in het klassement moeten afstaan.

Het Nederlandse duo, dat nog een kansje maakt op een olympisch ticket voor de Spelen van komende zomer in Rio, kwam voor de kust van Barcelona als zevende, achtste en elfde binnen.

Daarmee belandde het koppel op negentien punten, drie meer dan de nieuwe leiders Giulia Conti en Francesca Clapcich uit Italië. Bekkering en Duetz wonnen maandag de eerste vier races van het EK en bezetten na zeven manches nu de tweede plek.

Nina Keijzer en Claire Blom zakten in het klassement van de zesde naar de tiende plek. Het duo eindigde op de tweede EK-dag als zevende, vierde en negende.

Keijzer en Blom moeten eind deze maand in het Franse Hyères nog voldoen aan een eis van sportkoepel NOC*NSF (top acht op de geschoonde landenlijst) om het olympische startbewijs veilig te stellen. Als dat niet lukt, gaan Bekkering en Duetz alsnog naar Rio de Janeiro.