Inge Dekker komt mogelijk volgende maand weer in actie bij de EK zwemmen in Londen. De 30-jarige Drentse werd in maart succesvol geopereerd nadat bij haar baarmoederhalskanker was geconstateerd.

Onderzoek wees al uit dat verdere behandeling niet nodig is, waardoor Dekker op tijd hersteld hoopt te zijn voor de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro.

De komende weken zullen uitwijzen of de wedstrijden in Londen in het hersteltraject passen, zo meldt de zwembond KNZB dinsdag in een persbericht.

Inclusief Dekker zijn 21 zwemmers (veertien vrouwen en zeven mannen) geselecteerd voor de EK, die van 16 tot en met 22 mei gehouden wordt. Moniek Nijhuis ontbreekt omdat ze na een aantal blessures niet wedstrijdfit is.

Een aantal zwemmers moet in Londen nog een olympische limiet halen om deelname af te dwingen voor Rio. Grote namen in de Nederlandse equipe zijn Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Sharon van Rouwendaal en Sebastiaan Verschuren.

Technisch directeur Joop Alberda denkt dat de olympische selectie, die uiterlijk 3 juli definitief is, een vergelijkbare omvang zal hebben. ''We benutten het EK als voorbereiding op de Spelen, maar uiteraard moet er gepresteerd worden. Tevens is het EK voor een aantal weer een kans zich te kwalificeren voor Rio'', aldus Alberda.

EK-selectie

Vrouwen: Kim Busch, Inge Dekker, Femke Heemskerk, Andrea Kneppers, Ranomi Kromowidjojo, Maud van der Meer, Robin Neumann, Sharon van Rouwendaal, Marrit Steenbergen, Kira Toussaint, Esmee Vermeulen, Tamara van Vliet, Maaike de Waard en Wendy van der Zanden.

Mannen: Maarten Brzoskowski, Dion Dreesens, Joost Reijns, Ben Schwietert, Kyle Stolk, Joeri Verlinden en Sebastiaan Verschuren.