Marianne Timmer stopt als schaatscoach. De 41-jarige Sappemeerse gaat verder als onafhankelijk adviseur.

"Ik denk dat ik op andere terreinen beter tot mijn recht kom", zegt Timmer dinsdag in De Telegraaf.

De drievoudig olympisch kampioene was de afgelopen jaren hoofdcoach van Team Continu, waar ze onder anderen de sprintsters Margot Boer en Thijsje Oenema onder haar hoede had.

De ploeg beleefde een heftig seizoen, waarin bij Oenema opnieuw kanker werd aangetroffen en Boer aankondigde te stoppen. Bovendien gaat Continu niet door als hoofdsponsor.

Timmer: "Maar daarvoor heb ik prachtige jaren gehad met mijn meiden en mooie successen geboekt."

Mensen verbinden

Toch vindt de voormalig sprintster het dus tijd voor iets anders.  "Ik heb goed nagedacht wat het beste bij me past en me afgevraagd of ik in mijn werk als coach mijn ei wel volledig kwijt kon. In alle eerlijkheid denk ik dat mijn grote kracht elders ligt." 

"De afgelopen jaren heb ik veel goede contacten opgebouwd met bedrijven en sponsors. Dat ligt me. Ik had als coach door kunnen gaan, maar liever wil ik mijn kwaliteiten breder inzetten. Ik wil mensen verbinden.''

Timmer vierde haar grootste successen op de Spelen van 1998 in Nagano, waar ze olympisch goud veroverde op de 1000 en 1500 meter. Acht jaar later in Turijn werd ze opnieuw olympisch kampioene op de 1000 meter.

In 2010 richtte Timmer een eigen schaatsteam op en ging bij de ploeg verder als coach nadat ze in december 2010 abrupt haar carrière had beëindigd.