Marc Marquez heeft zondag in Austin de Grand Prix van de Verenigde Staten in de MotoGP-klasse gewonnen.

Op het Texaanse circuit, waar nogal wat valpartijen plaatsvonden, hield de Spaanse kopman van Honda zijn hoofd koel en zijn machine onder controle.

Titelverdediger Jorge Lorenzo, eveneens uit Spanje, eindigde op zijn Yamaha als tweede, met een achterstand van ruim zes seconden op zijn winnende rivaal. De Italiaan Andrea Iannone kwam op zijn Ducati als derde over de finish.

Voor Marquez, die vanaf pole position was begonnen aan de derde GP-race van het seizoen, was het zijn tweede opeenvolgende zege na zijn triomf vorig weekeinde bij de Grote Prijs van Argentinië.

De tweevoudige wereldkampioen in de koningsklasse van de motorsport verstevigde zijn leidende positie in het klassement. Hij boekte zijn 26e GP-zege in de MotoGP.

De Italiaan Valentino Rossi ging al vroeg in de wedstrijd met zijn Yamaha onderuit door een zeldzame stuurfout. Hij kon de strijd daarna niet meer hervatten. De negenvoudige wereldkampioen was vanaf de derde startplek vertrokken.

Dovizioso

Ook zijn landgenoot Andrea Dovizioso moest vrij snel de race verlaten. De coureur van Ducati werd aangereden door de glijdende motor van Dani Pedrosa. De Spanjaard kon op zijn Honda zijn weg nog wel vervolgen, maar moest een paar ronden later de race toch voor gezien houden.

Pedrosa bood al snel persoonlijk zijn excuses aan bij de onfortuinlijke Dovizioso.

In de Moto3 kon Bo Bendsneyder geen indruk maken. Vanaf de start als 23e zakte hij direct weg naar de 27e plaats. Tijdens de race klom hij weer naar plaats 22, maar verder kwam hij niet. De race werd gewonnen door Romano Fenati uit Italië, die de Spanjaard Jorge Navarro en de Zuid-Afrikaan Brad Binder voorbleef.