Een dag na het mislopen van een olympisch ticket hebben de Nederlandse waterpoloërs karakter getoond door een zwaarbevochte zege te boeken op Duitsland.

De ploeg van bondscoach Robin van Galen begon de verplichte strijd om de plekken vijf tot en met acht op het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst zaterdag door de Duitsers met 8-7 te verslaan (1-2 0-3 3-2 4-0).

Oranje stond halverwege met 5-1 achter, maar knokte zich op knappe wijze naar de winst.

De waterpoloërs lieten vrijdag in de kwartfinale tegen Frankrijk een ticket naar Rio door de vingers glippen. Twee gemiste strafworpen, na de 8-8 in de reguliere speeltijd, betekenden het einde van de Nederlandse droom op de Spelen.

Nu rest slechts de strijd om de vijfde plaats en de status van reserve voor Rio. "Niemand zit te wachten op zulke potjes'', zei Van Galen vrijdagavond. "Maar als ergens de Derde Wereldoorlog uitbreekt, gaat de nummer vijf van dit toernooi naar de Spelen. Daar moeten we dus voor spelen, al is de kans maar 0,0001 procent.''

Kater

Ondanks de enorme kater toonden zijn mannen vechtlust en karakter tegen Duitsland, dat in de groepsfase al met 9-8 was verslagen.

Dankzij vier doelpunten in het laatste kwart, waarvan twee van Robin Lindhout, pakte Nederland opnieuw de winst. De andere treffers kwamen op naam van Jorn Winkelhorst, Jesse Koopman (beiden twee), Lars Reuten en Roeland Spijker.

Oranje strijdt zondag met Canada, dat Roemenië met 14-7 klopte, om de vijfde plaats.