PEC Zwolle heeft vrijdag belangrijke punten gepakt in de strijd om een ticket voor de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van trainer Ron Jans won in eigen huis met 3-1 van Roda JC.

De Limburgers kwamen via Marcos Gullón nog wel op een 1-0 voorsprong, maar na rust stelden Queensy Menig en Ouasim Bouy (twee treffers) de overwinning voor PEC veilig.

Door de zege klimmen de Zwollenaren naar plaats zeven, een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs. PEC heeft een punt meer dan Vitesse en NEC, die dit weekeinde nog in actie moeten komen.

Roda JC blijft veertiende en heeft zes punten voorsprong op nummer zestien Excelsior, dat op een nacompetitieplaats staat.

PEC begon slordig aan de wedstrijd met veel onnodig balverlies en foutieve passes. Roda JC profiteerde er aanvankelijk niet van. Rydell Poepon miste voor open doel een bijna niet te missen kans. Dat was niet de enige mogelijkheid van Roda JC, dat in de eerste helft beduidend beter was dan PEC.

Kort voor rust kwamen de bezoekers in het matige duel eindelijk verdiend op voorsprong. De Spanjaard Gullón kopte de bal uit een hoekschop achter doelman Mickey van der Hart.

Dubbele wissel

Jans was kennelijk ook niet bijster tevreden over het zwakke spel van zijn ploeg. In de pauze voerde hij bij PEC een dubbele wissel uit. Topscorer Lars Veldwijk en Kingsley Ehizibue moesten het veld ruimen ten faveure van Stef Nijland en Sheraldo Becker.

Een gewaagde ingreep van Jans, omdat de thuisclub daarmee al vroeg de laatste wisselmogelijkheid kwijt raakte. Eerder al moest Bram van Polen geblesseerd afhaken.

De aanpak van Jans had echter succes. De tweede helft was amper begonnen toen Menig met een knap doelpunt de gelijkmaker aantekende.

Ruim een kwartier voor tijd kwam het na de rust veel agressievere PEC zelfs op voorsprong. Op aangeven van invaller Nijland scoorde Bouy de 2-1. Dezelfde Bouy besliste vijf minuten later het duel definitief met zijn tweede doelpunt.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie