Bondscoach Robin van Galen schat de kans dat de waterpoloërs zich vrijdag bij het Olympisch Kwalificatietoernooi plaatsen voor de Spelen in Rio de Janeiro op 50 procent.

Oranje neemt het in de cruciale kwartfinale in het Italiaanse Triëst op tegen Frankrijk. Bij winst zijn de waterpolomannen er voor het eerst sinds 2000 (Sydney) weer bij op de Spelen.

"Het wordt fiftyfifty tegen de Fransen", zegt Van Galen tegen NU.nl. "Frankrijk is meer ervaren. Gemiddeld zijn de spelers 30, 31 jaar oud. Dat is zo'n zeven jaar ouder dan wij. Maar wij zijn denk ik wat fitter. En dat is ook nodig. Het wordt zwaar."

De ploeg van Van Galen sloot donderdag de groepsfase af met een ruime zege (17-7) op het zwakke Zuid-Afrika. Frankrijk verloor daarentegen van Canada (5-13), al leek dat eerder een toneelstukje. De Fransen zetten amper aan, omdat ze bij verlies het sterker geachte Spanje zouden ontlopen.

"Ik wist niet wat ik zag", vertelt Van Galen. "Er wordt hier in Triëst zelfs schande van gesproken door de scheidsrechters. Het is ook wat denigrerend van de Fransen om bijna expres te verliezen, zodat je tegen ons mag. Maar goed, als ze zo graag tegen ons willen, dan kunnen ze het krijgen ook. Dit wordt de wedstrijd van ons leven."

Rolverdeling

Het zelfvertrouwen is groot bij Oranje en dat komt volgens Van Galen mede door de succesvolle groepsfase waarin vier keer werd gewonnen en alleen wereldtopper Italië te sterk was. "Vooraf hadden we absoluut voor dit scenario getekend", erkent de bondscoach.

"Hoe het kan dat het allemaal zo goed uitpakt? Dat is de magie van de sport. Ik ben geen tovenaar, maar we zijn de afgelopen maanden wel beter geworden. Individueel hebben we stappen gezet, maar ook als team zijn we gegroeid."

"Er is meer acceptatie in het veld, er wordt minder gescholden. Bovendien is er een duidelijke rolverdeling die iedereen ook accepteert. En doordat we het OKT begonnen met een fraaie zege op Spanje kwamen er meteen extra krachten vrij. Daardoor zijn we nu heel dicht bij Rio. Hopelijk kunnen we het afmaken."

Tokio 2020

Als Rio gehaald wordt, dan ligt Van Galen met zijn ploeg zelfs voor op schema. "Toen ik drie jaar geleden begon als bondscoach met al deze jonge jongens was het uiteindelijke doel plaatsing voor de Spelen in Tokio in 2020. Maar het zou natuurlijk fantastisch zijn al we de Spelen nu al halen."

Plaatsing voor de Spelen zou ook welkom zijn voor het Nederlandse waterpolo, omdat de Oranje-vrouwen twee weken geleden op het OKT in Gouda tegen de verwachting in naast een olympisch ticket grepen.

"Het is verschrikkelijk jammer dat zij het niet gehaald hebben. Ik was liever met twee ploegen naar Rio gegaan, maar wellicht kan het de pijn een beetje verzachten als wij het wel redden."

De cruciale kwartfinale tussen Nederland en Frankrijk begint vrijdag om 19.00 uur in Triëst.