Wilco Kelderman vindt zijn aanval in het slot van de vierde etappe en het behalen van de leiderstrui in de Ronde van Baskenland het bewijs dat hij momenteel in goede vorm verkeert.

"Ik voel me heel sterk. Ik durf initiatief te nemen, omdat er niet veel renners harder rijden dan ik", zei de 25-jarige renner van Lotto-Jumbo donderdagavond na de vierde rit in de Spaanse koers.  

Kelderman eindigde in de rit van Lesaka naar Orio over 165 kilometer als achtste en nam zo de leiderstrui over van Mikel Landa. Hij koestert nu een voorsprong van vier seconden op Sergio Henao en zeven tellen op Landa.

Kelderman had zijn leiding in het klassement vooral te danken aan zijn aanval in de laatste kilometers van de etappe. "Op dat moment zag ik Alberto Contador voorbij flitsen en moest ik even aanpoten. Maar ik wist dat als ik alles zou geven, hij niet ver bij me weg zou kunnen rijden." 

Oplettend

Kelderman merkt zogezegd dat hij in vorm is, maar het behalen van de leiderstrui in de vierde etappe vindt hij geen individuele prestatie. "We hebben vandaag echt als ploeg gereden, zijn voortdurend oplettend geweest en zaten goed van voren."

"Tijdens de rit zei ploeggenoot Paul (Martens red.) tegen me dat ik op het laatste klimmetje moest aanvallen. Ik zat op de juiste positie en koos mijn moment."

Kelderman moet zijn leiding in het klassement nog twee etappes weten vol te houden. Vrijdag volgt een zware rit met acht cols en een aankomst bergop en zaterdag wordt de Ronde van Baskenland afgesloten met een tijdrit van 16,5 kilometer.