De Nederlandse waterpoloërs strijden vrijdag in de kwartfinales van het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in het Italiaanse Triëst tegen Frankrijk om een ticket voor de Spelen in Rio de Janeiro.

De ploeg van bondscoach Robin van Galen was donderdag in de laatste groepswedstrijd veel te sterk voor Zuid-Afrika. Oranje won met 17-7 waardoor het als tweede eindigde in de poule. 

Tegenstander in de cruciale kwartfinale is Frankrijk, dat eerder op donderdag met liefst 13-5 verloor van Canada. 

Als Nederland vrijdag wint, plaatst het zich voor het eerst sinds 2000 voor de Olympische Spelen. Destijds kwamen de waterpoloërs niet door de poulefase in Sydney.

De waterpolovrouwen grepen vorige maand op het OKT in Gouda naast een olympisch ticket.

Lindhout

Robin Lindhout was tegen Zuid-Afrika topscorer met vier treffers. Voor de ploeg van Van Galen was het de vierde winstpartij in vijf duels.

Oranje begon wel slecht aan de laatste groepswedstrijd. Zuid-Afrika nam verrassend een voorsprong van 2-0. Dankzij treffers van Lars Reuten en Jesse Koopman kwam Nederland snel op gelijke hoogte, maar Van Galen was zeker nog niet tevreden over het vertoonde spel. 

Bij de rust (7-5) was Oranje nog niet van Zuid-Afrika af. In de derde periode kreeg tweede doelman Ruben Hoepelman zijn eerste speelminuten bij het OKT. Hij loste vaste kracht Eelco Wagenaar af.

Waterpoloërs tegen Zuid-Afrika in beeld

Oppermachtig

Hoepelman kreeg in het vervolg van de wedstrijd niet meer zoveel te doen. Mede dankzij twee treffers op rij van Ruud van der Horst liep Nederland weg naar 11-5.

In de vierde periode was Oranje oppermachtig. Mede dankzij sterk en trefzeker spel van Lindhout behaalde Oranje de grootste poulezege.