Dafne Schippers loopt in de eerste wedstrijd van dit jaar uit de Diamond League al tegen haar grote concurrente voor de Spelen van Rio de Janeiro. De Utrechtse treft op 6 mei in Doha de Amerikaanse Allyson Felix op de 100 meter.

Schippers veroverde afgelopen zomer goud op de 200 meter bij de WK in Peking. Felix won daar de 400 meter, maar is ook drievoudig wereldkampioene op de 200 meter en heeft haar zinnen gezet op olympisch goud op die afstand in Rio.

Schippers en Felix liepen vijf keer eerder tegen elkaar en de Nederlandse won drie keer. Ook haar persoonlijke records op de 100 (10,81) en 200 meter (21,63) zijn iets scherper dan die van haar Amerikaanse rivale: 10,89 en 21,69.

De 30-jarige Felix heeft al elf overwinningen op haar naam staan op de snelle atletiekbaan Doha. Schippers maakt haar debuut in de hoofdstad van Qatar

"Ik heb veel goeds gehoord over de wedstrijd en de snelle baan. Ik heb er echt zin in tegen Allyson te lopen. Zij is een van de beste sprintsters aller tijden'', liet Schippers weten op de site van de internationale atletiekfederatie IAAF.

De regerend wereldkampioene op de 200 meter doet deze zomer ook voor het eerst mee aan de Bislett Games in Oslo, evenals Doha een wedstrijd uit de Diamond League. Daar loopt ze op 9 juni de 200 meter. Die afstand doet ze op 22 mei ook tijdens de FBK Games in Hengelo.