De Russische sportminister Vitaly Mutko zegt dat honderden Russische sporters meldonium gebruikten toen het nog niet op de verboden lijst stond. 

Bij "zo'n 30 procent" van de Russische sportteams op het hoogste niveau was sprake van meldoniumgebruik, zo stelde Mutko donderdag tegen het Russische persbureau Interfax.

Het middel staat sinds 1 januari op de verboden lijst van het wereldantidopingbureau WADA. Sindsdien werden tal van sporters, vooral afkomstig uit Rusland, betrapt. Onder hen tennisster Maria Sharapova en schaatser Pavel Kulizhnikov.

Een woordvoerder van het WADA meldde woensdag dat wereldwijd dit jaar al meer dan 140 sporters zijn betrapt op het middel dat wordt voorgeschreven tegen hartfalen of pijn in de borst bij inspanning, maar ook het uithoudingsvermogen verbetert.

Mutko bevestigde donderdag dat er "zo'n veertig" Russische sporters momenteel worden onderzocht vanwege het gebruik van meldonium. "Onze belangrijkste taak is nu om de situatie te stabiliseren en onze verliezen te beperken. Onze tweede taak is de Russische atleten die nu onderzocht worden te ondersteunen."

Aanpak

Mutko zei eind vorige maand al dat hij met de bazen van de Russische sportbonden wil praten over de aanpak van de dopingproblemen in het land. Bovendien wil hij dat het bij wet verboden wordt dat dopingzaken uitlekken via de media.

In het geval van Kulizhnikov was het Russische R-sport bijvoorbeeld al op de hoogte van het nieuws voordat het via de internationale schaatsbond ISU naar buiten kwam.