De Nederlandse waterpoloërs hebben op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Triëst niet voor een nieuwe sensatie kunnen zorgen. Gastland Italië was woensdagavond een maat te groot: 11-5 (3-1, 5-3, 2-0, 1-1).

Oranje keek woensdagavond snel tegen een ruime achterstand van 0-3 aan maar knokte zich met doelpunten van Joep van den Bersselaar, Jorn Winkelhorst en Robin Lindhout terug tot 3-4.

De Italianen lieten zich niet van de wijs brengen en ondanks een tweede treffer van Lindhout stond er in de rust 4-8 op het scorebord.

In de derde periode wist Oranje zelfs geen enkele keer te scoren en groeide de achterstand verder. Lindhout maakte in de vierde periode nog zijn derde van de avond maar spannend werd het niet meer.

Oranje wist de eerste drie duels van het toernooi te winnen. Door de ruime nederlaag tegen Italië stevent Oranje af op de tweede plaats in de poule. De ploeg van bondscoach Robin van Galen moet dan donderdagavond nog wel winnen van Zuid-Afrika.

Als Nederland tweede wordt in poule B dan is de nummer drie uit poule A de tegenstander in de beslissende kwartfinale. Na vier wedstrijden staat Frankrijk derde in de andere groep.

Voor elke halve finalist ligt een deelnamebewijs voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro klaar. De kwartfinales worden vrijdag gespeeld.