Marcel Kittel heeft woensdag de 104e editie van de Scheldeprijs op zijn naam geschreven. De 27-jarige Duitser van Etixx-Quick Step versloeg in een massasprint Mark Cavendish met een miniem verschil.

André Greipel finishte als derde. Het was voor Kittel zijn vierde overwinning in de Vlaamse koers.

De Duitser is daarmee in de geschiedenis van de Scheldeprijs de renner met de meeste gewonnen edities achter zijn naam. Hij deelde het record van drie zeges tot woensdag met Cavendish en Piet Olliebrandt.

Danny van Poppel was op de zesde plaats de beste Nederlander. Wouter Wippert (achtste) en Dylan Groenewegen (negende) eindigden ook bij de eerste tien.

De Nederlanders Lieuwe Westra en Berden de Vries vormden samen met de Duitser Nico Denz, de Pool Tomasz Kiendys, Steven Tronet uit Frankrijk en de Belg Sander Helven de belangrijkste kopgroep van de dag, maar op voorhand leek hun missie eigenlijk al kansloos.

Harde wind

De sprintersploegen bepaalden het tempo in het peloton, dat voortdurend last had van de harde wind. Met nog 25 kilometer te gaan rekenden ze de koplopers in, waarna een sprint onvermijdelijk was.

Kittel, die goed afgezet werd door zijn ploeg, hield uiteindelijk net genoeg voorsprong over op de streep.

"Deze overwinning is er eentje voor mijn vriendin, die voor het eerst mee was in de ploegauto", vertelde Kittel na afloop. "Door de regen was het een lastige koers. Alle teams wilden vooraan zitten. Mijn ploegmaten hebben me perfect naar voren gebracht. Het was uiteindelijk nog een nipte zege, want Cavendish kwam nog stevig opzetten."

Grote afwezige in de sprint was Alexander Kristoff, de Noorse winnaar van vorig jaar. Hij wist niet met de besten mee te komen. Peter Sagan, die afgelopen zondag de Ronde van Vlaanderen won, stapte kort voor het einde af. Hij gebruikte de Scheldeprijs voornamelijk als voorbereiding op Parijs-Roubaix.