Stephen Cummings heeft woensdag op fraaie wijze de derde etappe van de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven.

De renner van Dimension Data ontliep de sprint met een ultieme aanval en bleef in het kustdorpje Lesaka Simon Gerrans en Fabio Felline nipt voor.

In de top van het algemeen klassement veranderde er niets. Leider Mikel Landa heeft nog altijd één seconde voorsprong op de Nederlander Wilco Kelderman.

Keldermans landgenoot Sam Oomen, die twee weken geleden ook al indruk maakte in het Critérium International, maakte deel uit van een vroege kopgroep.

De renner van Giant-Alpecin kreeg Blel Kadri, Stefan Denifl, Domingos Gonçalves en Daniel Teklehaimanot met zich mee. De maximale voorsprong groeide tot vijf en een halve minuut, maar groter zou deze niet worden.

Het peloton kwam naarmate de heuvelachtige rit over 193 kilometer vorderde steeds dichterbij en dus trok Oomen op de derde beklimming van de dag ten aanval. Alleen Denifl kon de talentvolle Nederlander volgen.

Navarro

Uit het peloton ontsnapten vervolgens Michael Albasini, Laurens De Plus, Daniel Navarro en Dario Cataldo. Het viertal voegde zich al snel bij Oomen en Denifl. Niet veel later waren ook Simon Yates en Pierre Rolland er vooraan bij.

Toen de voorsprong op het jagende peloton nog maar achttien seconden bedroeg, demarreerde Navarro op het laatste klimmetje. Rolland wipte in de slotfase nog wel over Navarro heen, maar in de laatste kilometer kwam alles weer samen.

Cummings verraste uiteindelijk iedereen met een imponerende jump. De 35-jarige Brit won eerder dit seizoen ook al een etappe in de Tirreno-Adriatico.

De Ronde van Baskenland eindigt zaterdag met een individuele tijdrit.