Fed Cup-captain Paul Haarhuis kiest voor de halve finale tegen Frankrijk voor dezelfde namen als in het gewonnen duel met Rusland.

Over anderhalve week zullen Kiki Bertens, Richèl Hogenkamp, Cindy Burger en Aranxta Rus het opnemen tegen het Franse team in Trélazé, een voorstad van Angers.

Bertens is de kopvrouw van het team. Michaëlla Krajicek ontbreekt opnieuw. De dubbelspecialiste is nog niet hersteld van een blessure.

Nederland plaatste zich in februari voor het eerst sinds 1997 voor de halve finales door Rusland in Moskou met 3-1 te verslaan.

De captain beseft dat zijn team net als tegen Rusland niet de favoriet is, maar hij gelooft in een stunt. 

''Op basis van de ranking, op papier, zijn zij sterker. Maar we zijn al acht keer ongeslagen, waarvan zeven keer tegen een duidelijk sterkere tegenstander. Dus er zijn zeker kansen, maar het moet meezitten. Ik ga in de komende dagen zeker de druk bij de Franse ploeg leggen", aldus Haarhuis.

Geen druk

''Ik voel nul druk. Als we met grote cijfers verliezen, waren de Françaises veel beter. Kijk, als we twee speelsters in de top tien zouden hebben, is het anders. Maar nu is het vooral gaaf dat we in de halve finale staan'', vervolgt de captain, die de afgelopen maanden vooral contact hield met de speelsters via WhatsApp. ''Je feliciteert ze na een wedstrijd, of schrijft: ''mooie loting, niets te verliezen, zet hem op''.

Ook met coach Raemon Sluiter, die Bertens en Hogenkamp onder zijn hoede heeft, spreekt Haarhuis met enige regelmaat. ''Ik kan het alleen maar aanmoedigen dat zij een team vormen. Ze hebben goede begeleiding en hebben steun aan elkaar. Ik zal vrijdag, als het team voor het eerst samen traint, hopelijk ook even met Raemon overleggen.''

Haarhuis kan beschikken over een fitte selectie. Bertens, Rus en Burger zijn vrijwel helemaal in orde, Hogenkamp is weer bijna fit na een blessure aan haar pols. Begin volgende week vertrekt het team naar Frankrijk, volgende week zaterdag worden de eerste wedstrijden gespeeld op het gravel in Trélazé.

Frankrijk treedt over anderhalve week in de sterkst mogelijke opstelling aan. Teamcaptain Amélie Mauresmo heeft Kristina Mladenovic, Caroline Garcia, Alizé Cornet en Pauline Parmentier geselecteerd voor de ontmoeting.

Daarmee staat Nederland tegenover drie speelsters uit de mondiale top vijftig. Alleen Parmentier is wat lager geklasseerd, zij staat 113e van de wereld. Ter vergelijking: bij Oranje staat alleen Kiki Bertens net in de top honderd (96e).

Sponsor

Leasebedrijf Athlon heeft zich voor die halve finale aan het team van captain Haarhuis verbonden. Het team was tot nu toe sponsorloos.

''We hopen dat dit een opstart is naar een langere samenwerking. Op dit moment is het even kort ingevuld'', zei Haarhuis over de samenwerking.

De andere halve finale in de Fed Cup gaat tussen Zwitserland en Tsjechië.