Ranomi Kromowidjo benadert de Swim Cup deze week in Eindhoven deels alsof het de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro zijn.

"Qua focus en mentaal worden het hele belangrijke wedstrijden", vertelt Kromowidjo, die woensdag in de series van de 50 meter voor het eerst in actie zal komen in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion.

"Doordat de finales laat in de avond zijn komen de wedstrijden qua benadering echt in de buurt van Rio. Ik wil hier in Eindhoven al testen of mijn mindset ook laat op de avond goed is."

Vanwege contracten met Amerikaanse televisiezenders worden sommige olympische finales komende zomer pas na middernacht (plaatselijke tijd) afgewerkt. Dat vergt voor de 25-jarige Kromowidjojo de nodige aanpassingen.

"Mijn dagindeling wordt niet heel anders, maar alles verschuift wel een uur of drie, vier. Probleem is dat ik een ochtendmens ben. Lang opblijven is geen probleem, maar uitslapen wel. Ik moet er daarom voor zorgen dat de kamer donker blijft en slaap met oordoppen."

"Zaterdag ben ik daarmee begonnen en vanmorgen werd ik pas om tien uur wakker. Het gaat dus goed, maar de komende dagen zal bij de Swim Cup pas echt duidelijk worden of mijn lichaam er klaar voor is en of ik op schema lig voor Rio."

Piekmomentje

Voor haar gevoel ligt de geboren Groningse in ieder geval wel op schema om ook op haar derde Spelen uit te blinken na één keer goud en Peking (2008) en twee keer goud en eenmaal zilver in Londen (2012).

"Ik voel me elke dag beter worden. De afgelopen weken heb ik heerlijk getraind, maar nu heb ik zin om te racen", aldus Kromowidjojo 122 dagen voor de opening in Rio.

"Ik merk aan het aantal aanvragen voor interviews ook dat de Spelen dichterbij komen. Daarbij moet ik zorgen dat ik de focus houd. Trainen en rusten gaat voor. De planning richting de Spelen is nu ook al helemaal afgesteld en daarin is de Swim Cup van deze week een belangrijk piekmoment."