De Nederlandse waterpoloërs zijn het olympisch kwalificatietoernooi in Italië begonnen met een sensationele zege op Spanje.

Oranje won het openingsduel in Triëst zondag met 7-5 (2-3, 2-0, 2-0, 1-2).

Met nog anderhalve minuut op de klok in de vierde periode was de marge zelfs drie doelpunten. Robin Lindhout en Roeland Spijker scoorden ieder tweemaal. De andere treffers waren van Jorn Winkelhorst, Luuk Gielen en Lars Reuten.

De gedroomde start van het OKT, waar vier tickets naar Rio zijn te boeken, bewees het gelijk van bondscoach Robin van Galen, die met een minimaal budget aan de zware klus begon. Hij dirigeerde verscheidene internationals naar de Spaanse competitie. Ze werden er niet alleen beter, maar raakten uiteraard ook bekend met de speelwijze.

Man meer

Toch wees niets erop dat Nederland tot een verrassing in staat zou zijn. Spanje, normaal gesproken nog een maat te groot, kwam in het eerste kwart met 3-0 voor en leek daarmee op weg naar een 'logische' eindstand.

Voor de zoemer klonk, was de logica weg. Winkelhorst en Gielen deden binnen een minuut iets terug. Beiden profiteerden van een man meer in het water.

Dat bleek de achilleshiel van de Spanjaarden. Zij wisten zich amper raad in overtal (tien keer) en scoorden, daardoor danig van slag geraakt, pas weer in de laatste periode. Dat was onder meer de verdienste van doelman Eelco Wagenaar, die een strafworp stopte.

'Echt blij'

"We zijn echt blij", reageerde Van Galen op de onverwachte meevaller. "Dat hoop ik te blijven tot en met de zesde wedstrijd, want die is de belangrijkste. We moeten geconcentreerd blijven en stap voor stap doorgaan."

"Vandaag hadden we te maken met een sterk team, zoals Spanje. We hebben van begin af aan goed gespeeld en vooral uitstekend verdedigd. Bovendien hebben we geduld getoond."

Aanvoerder Spijker sprak van een erg mooi succes. Hij kon zich niet herinneren wanneer Oranje voor het laatst van Spanje had gewonnen. "Ik geloof in 2006. Dit hadden we echt niet verwacht. We zijn dus dolgelukkig en hebben daarnaast nuttige informatie opgedaan voor de rest van het toernooi."