NEC heeft zondag in eigen huis de Gelderse derby tegen Vitesse met 2-1 gewonnen. FC Groningen zegevierde met tien man bij ADO Den Haag: 1-0, terwijl sc Heerenveen te sterk was voor Roda JC (2-1)

Anthony Limbombe en Dario Dumic zetten NEC op 2-0 tegen Vitesse, waarna Lewis Baker nog voor een spannende slotfase zorgde.

Door de nipte zege achterhaalde NEC Vitesse op de ranglijst. Beide ploegen hebben 43 punten en maken volop kans op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

NEC en Vitesse maakten er een aantrekkelijke wedstrijd van in het sfeervolle Goffert, waar zestien verschillende nationaliteiten op het veld stonden, een record.

Vitesse kwam er na die beginfase beter aan te pas. Zo kreeg Dominic Solanke twee kansjes, maar de van Chelsea gehuurde spits stuitte twee keer op doelman Brad Jones. Aan de overkant mocht Limbombe na een verre inworp uithalen, maar hij trof keeper Eloy Room.

Succes

De Belg had vlak voor rust wel succes. Limbombe troefde bij een lange bal de struikelende Maikel van der Werff af en passeerde Room met een hard schot: 1-0.

Room moest tien minuten voor tijd alsnog voor de tweede keer de bal uit het net halen. Verdediger Dumic schoot raak uit een hoekschop, al mocht Vitesse best klagen over dat doelpunt. Room leek daarvoor namelijk flink gehinderd te worden door Golla.

Baker bracht de spanning met een rake vrije trap direct terug, maar een punt zat er niet meer in voor de Arnhemmers.

ADO Den Haag-FC Groningen

FC Groningen boekte bij ADO Den Haag voor het eerst in zes wedstrijden een zege. De Groningers wonnen in het Kyocera Stadion met 1-0 door een doelpunt van Rasmus Lindgren.

Groningen speelde een uur lang met een man minder na een rode kaart van Michael de Leeuw. De aanvaller liet zich provoceren door Tom Beugelsdijk na een onderling duel waarin De Leeuw een beetje opzichtig was neergegaan.

De Haagse verdediger schold de liggende Groninger de huid vol en gaf hem een 'knietje' mee bij het opstaan. De Leeuw reageerde boos met een duw met zijn hoofd naar het lichaam van Beugelsdijk, die tot zijn opluchting zag dat arbiter Bas Nijhuis alleen de overtreding van zijn tegenstander hard bestrafte.

Na de rust voerde ADO een stormloop uit op het Groningse doel, maar doelman Sergio Padt gaf geen krimp. Hij keerde ferme kopballen van Mike Havenaar en Keving Jansen. Na ruim een uur moest ADO-keeper Martin Hansen zijn eerste serieuze redding verrichten op een afstandsschot van Jesper Drost.

Tien minuten later probeerde ploeggenoot Lindgren het uit een vrije trap eveneens van grote afstand en deze keer gaf Hansen zich wel gewonnen: 0-1. Wat ADO daarna nog probeerde, de Groningse defensie met de excellerende Padt liet zich niet meer verrassen.

Roda JC-sc Heerenveen

sc Heerenveen was in Limburg met 2-1 te sterk voor Roda JC. Branco van den Boomen krulde in blessuretijd bijna vanaf de achterlijn een vrije trap in de verre bovenhoek.

Heerenveen kwam na rust op voorsprong door een knappe kopbal van Arber Zeneli. Dat was gezien het vertoonde spel terecht. Roda reageerde onmiddellijk. Het resulteerde in de gelijkmaker van Tom van Hyfte.

De Belg liet echter na ook voor 2-1 te zorgen. Hij schoot tien minuten voor tijd vier meter voor het doel van Erwin Mulder vier meter over. Van de Boomen besliste vervolgens het duel in het voordeel van de Friezen.

De ploeg van Foppe de Haan staat dertiende met 37 punten, zes punten meer dan nummer veertien Roda JC.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie