Feyenoord heeft zaterdagavond de derde plek in de Eredivisie verstevigd. De Rotterdammers waren in De Kuip met 3-0 te sterk voor stadgenoot Excelsior.

Dirk Kuijt opende na twintig minuten de score en gooide het duel in de tweede helft op slot. Eljero Elia tekende na 33 minuten voor de 2-0. Jens Toornstra gaf bij alle doelpunten de assist. 

Het is voor Feyenoord al de vijfde competitiezege op rij. Eerder werden FC Utrecht, SC Cambuur, Vitesse en De Graafschap verslagen.

De ploeg van Giovanni van Bronckhorst bereikte bovendien de finale van de KNVB-beker door AZ uit te schakelen.

Feyenoord profiteert door de zege op Excelsior optimaal van de nederlaag van AZ tegen PSV in Alkmaar (4-2) en de remise van FC Utrecht bij Heracles Almelo (1-1). De bekerfinalist staat nu als nummer drie vijf punten los.

Elia

Feyenoord startte voortvarend aan de wedstrijd, want al binnen enkele minuten kreeg Eljero Elia een goede mogelijkheid op de 1-0. De vleugelspeler had moeten scoren, maar de paal stond een doelpunt in de weg.

Die openingstreffer voor het betere Feyenoord viel na ruim 20 minuten alsnog. Kuijt kopte een hoekschop van Toornstra achter doelman Tom Muyters.

Toornstra stond ruim tien minuten later ook aan de basis van het tweede doelpunt. Na een slim overstapje van Michiel Kramer kon Elia Excelsior al in de eerste helft op de beslissende achterstand zetten: 2-0.

Kuijt

Een kwartier na rust liep Feyenoord nog verder uit. Opnieuw was Kuijt de maker van het doelpunt. De aanvoerder kreeg vlak voor tijd een publiekswissel.

Excelsior stelde er weinig tegenover. Doelman Kenneth Vermeer van Feyenoord kreeg vrijwel geen schot op doel te verwerken. Tom van Weert had nog wel een mogelijkheid om te scoren, maar zijn schot eindigde naast.

Aan de andere kant had Miquel Nelom, die de aanvoerdersband overnam van Kuijt, nog een kans op de vierde treffer. Het schot van de linksback miste echter richting, waardoor het in De Kuip bij 3-0 bleef.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie