PSV staat in ieder geval voor één dag aan kop in de Eredivisie. De Eindhovenaren waren in Alkmaar te sterk voor een tegenvallend AZ: 4-2.

In de eerste helft tekenden Gaston Pereiro en Marco van Ginkel voor de treffers namens PSV. Na rust maakten Luciano Narsingh en Van Ginkel er 4-0 van. Jop van der Linden en Muamer Tankovic verzachtten de pijn voor AZ in de laatste tien minuten. 

PSV heeft nu één punt meer dan Ajax, dat zondagmiddag nog in actie komt. De Amsterdammers spelen om 16.45 uur in de Arena tegen PEC Zwolle. 

PSV-trainer Phillip Cocu moest het tegen AZ doen zonder de geblesseerden Andres Guardado (bovenbeen), Jürgen Locadia (enkelblessure) en Jetro Willems (niet fit). Daardoor begonnen Jorrit Hendrix, Pereiro en Joshua Brenet in de basis. 

Bij AZ ontbrak Ron Vlaar, die kampt met een kuitblessure. Alireza Jahanbakhsh en Stijn Wuytens waren geschorst.

Lat

De Alkmaarders begonnen desondanks sterk aan de wedstrijd en kregen na nog geen minuut spelen een grote kans. Dabney dos Santos slaagde er echter niet in om de bal in het doel te tikken na een scherpe voorzet van Vincent Janssen.  

Na tien minuten spelen was ook Thom Haye dicht bij de openingstreffer, maar met een schot van grote afstand raakte hij de lat. Niet veel later raakte Pereiro namens PSV eveneens de lat.

De 20-jarige aanvaller revancheerde zich al snel voor die misser, want één minuut later zorgde hij uit de kluts voor de openingstreffer. PSV leek gesterkt door de voorsprong, want de bezoekers namen de overhand en drukten AZ verder terug. Narsingh en Luuk de Jong verzuimden de score echter uit te breiden.

AZ werd het einde van de eerste helft weer gevaarlijker, wat resulteerde in een grote mogelijkheid voor Levi Garcia. De vleugelspeler was Jeroen Zoet al voorbij, maar nam de bal niet goed mee waardoor de doelman alsnog een treffer kon voorkomen.

Aan de andere kant was het wel raak voor PSV, dat veel efficiënter met de kansen omging. Van Ginkel kon binnentikken en zorgde daarmee voor 2-0.

Pröpper

Ondanks de achterstand kwam net als in de eerste helft het eerste gevaar na rust van AZ. Levi Garcia en Ridgeciano Haps zagen de bal bij hun poging echter naast gaan. PSV bleef overeind en gooide de wedstrijd na zestig minuten op slot. Na goed werk van Davy Pröpper schoot Narsingh simpel binnen: 3-0. 

AZ leek tegen een monsternederlaag aan te lopen, want nog geen vijf minuten later maakte Van Ginkel uit een vrije trap zijn tweede van de avond en de vierde voor PSV. De ploeg van Cocu ging op zoek naar de vijfde treffer om het doelsaldo op te krikken, maar zover kwam het niet.

De thuisploeg richtte zich op en redde tien minuten voor tijd de eer. De doelpunten van Van der Linden (kopbal) en Tankovic (intikker) kwamen echter te laat voor de thuisploeg.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie