Epke Zonderland heeft zaterdag zijn rentree gemaakt in Waddinxveen. De Fries kwam onder meer in actie op zijn favoriete toestel rek en was redelijk tevreden over zijn oefening.

Zonderland stond het afgelopen halfjaar aan de kant vanwege onder meer een hersenschudding. Bovendien kampte hij de afgelopen weken met een chronische bijholteontsteking.  

In Waddinxveen turnde de 29-jarige olympisch kampioen, onder grote belangstelling, een individuele wedstrijd evenals onder anderen Yuri van Gelder. 

Zonderland zette op rek een score neer van 14,55. Op brug noteerde hij 15,05. "Ik voel me weer wat beter”, zei de Fries na afloop. "Ik hoop over twee weken weer helemaal fit te zijn."

Testevent

Over twee weken wacht voor Zonderland waarschijnlijk het olympisch testevent in Rio de Janeiro, waar hij zich met de Nederlandse turners als ploeg kan plaatsen voor de Olympische Spelen. 

Nederland moet in Rio bij de eerste vier van in totaal acht landen eindigen voor een olympisch ticket als ploeg. Als dat niet lukt dan krijgt Nederland slechts één individueel startbewijs. De kans is groot dat er dan voor Zonderland wordt gekozen, maar dan moet hij wel fit zijn.

De Nederlandse ploeg deed alvast vertrouwen op richting het testevent door Frankrijk in een landenwedstrijd te verslaan in Waddinxveen. Nederland haalde een totaal van 342,15, terwijl de Fransen 340,55 scoorde. Bondscoach Mitch Fenner kon naast Zonderland ook geen beroep doen op Bart Deurloo en Anthony van Assche.

Frankrijk is ook één van de landen die over twee weken in Rio een plaats op de Spelen probeert te bemachtigen.