Floris Gerts heeft zaterdag verrassend de Volta Limburg Classic gewonnen. De pas 23-jarige coureur van BMC rondde goed teamwerk af met een korte solo en boekte zo de grootste zege uit zijn nog prille loopbaan.

Achter hem werden de Italiaan Sonny Colbrelli en de Belg Philippe Gilbert respectievelijk tweede en derde.

Een kopgroep werd al ruim voor de streep ingelopen, waarna de grote namen zich begonnen te roeren. Onder anderen Gilbert en veteraan Davide Rebellin (44 jaar) vielen aan, waarna een groep met negen koplopers ontstond. Daarbij zaten liefst vijf renners van de BMC-formatie.

Gerts, ook lid van die formatie, ging met nog twee kilometer te gaan ervandoor. Hij hield zijn demarrage vol tot aan de streep.

Izagirre

In Spanse schreef Ion Izagirre de Gran Premio Miguel Indurain op zijn naam. Op de korte slotklim klopte de Spanjaard van Movistar zijn medekoploper Sergio Henao in een sprintje. Achter hen werd de Italiaan Moreno Moser derde.

Op het heuvelachtige parcours door Spanje bleef een klein groepje van favorieten over. Henao probeerde in de slotfase meermaals om solo weg te komen, maar de Colombiaan van Sky kreeg twee man mee: Izagirre en Giovanni Visconti.

Izagirre was degene die op de slotklim als eerste bij schakelde, maar het duurde tot aan de streep voordat hij had afgerekend met Henao. ''Dank aan al mijn ploeggenoten. Ik was bang voor een laatste krachtsinspanning van Henao, maar het liep goed af'', aldus Izagirre achteraf.