Nederland en België hebben volgens voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter nooit een serieuze kans gehad om het WK van 2018 binnen te slepen.

"Jullie hadden geen kans, omdat jullie een dubbele kandidatuur hadden", laat Blatter in een interview met de NOS weten.

De 80-jarige Zwitser, die eind februari bij de wereldvoetbalbond werd opgevolgd door Gianni Infantino, hield geen goede herinneringen over aan het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan en had een sterke voorkeur voor een toernooi in één land.

"Ja, dat wist men, omdat we dat na 2002 besloten hadden. Niet meer een dubbele kandidatuur. Ook Spanje en Portugal hadden geen kans", aldus Blatter.

Nederland en België investeerden ruim tien miljoen euro in de campagne om het WK van 2018 binnen te halen. De 'Lage Landen' hadden concurrentie van Engeland, Rusland en een gezamenlijk bid van Spanje en Portugal. Het uitvoerend comité van de FIFA wees de organisatie in december 2010 toe aan Rusland.

Stoer

Blatter snapt nog altijd niet goed waarom Nederland en België überhaupt een poging waagden. "Je hebt altijd landen die stoer willen doen en het toch proberen. Dat geldt ook voor Spanje en Portugal."

De uitspraken van Blatter, die voor zes jaar is geschorst, komen niet overeen met wat hij voor de verkiezing in 2010 zei. Toen noemde de Zwitser het 'HollandBelgiumBid' "sympathiek'' en zei Blatter het "prachtig'' te vinden dat ook kleine landen proberen het WK binnen te halen.

Blatter verbaasde vorig jaar de voetbalwereld door te roepen dat al vóór de stemming binnen het hoofdbestuur van de FIFA was afgesproken naar welke landen de WK's van 2018 en 2022 zouden gaan. Nederland en België schakelden een advocatenkantoor in om juridische stappen te onderzoeken.