TOKIO - Maria Sjarapova heeft het tennistoernooi van Tokio opnieuw op haar naam gebracht. De Russische favoriete won zaterdag in de finale heel gemakkelijk van Mashona Washington. De Amerikaanse maakte welgeteld één game tegen de nummer acht van de wereld: 6-0 6-1. Het was de zesde toernooizege van Sjarapova.

Sjarapova stormde werkelijk naar de hoofdprijs in het Ariake Colosseum, waarvan het dak wegens de krachtige uitlopers van de naderende tyfoon Ma-on was gesloten. De 17-jarige Wimbledon-winnares verloor in de eerste set op eigen service slechts een punt. Ze brak de opslag van Washington driemaal. Ook in de tweede set kreeg de Amerikaanse amper een bal terug.

Jiri Novak

Bij de mannen behaalde Jiri Novak zijn eerste toernooizege na vijftien maanden, de zesde in zijn loopbaan. De als vijfde geplaatste Tsjech versloeg de Amerikaan Taylor Dent, 55e van de wereld, in de finale in drie sets, 5-7 6-1 6-3. Hij verdiende 37.750 dollar.

Davenport

In Filderstadt behaalde Lindsay Davenport haar zevende toernooizege in dit jaar, de 45e in haar loopbaan. De als tweede geplaatste Amerikaanse kreeg de overwinning cadeau. Amélie Mauresmo gaf na 38 minuten na verlies van de eerste set (2-6) op met een spierblessure in het linkerdijbeen. Ondanks haar nederlaag bleef Mauresmo, die zeker enkele dagen moet rusten, nummer een op de wereldranglijst. Het verschil met Davenport schrompelde ineen tot 15 punten (4395 om 4380).

Davenport won na 2001 voor de tweede keer in Filderstadt. De 3000 toeschouwers kwamen er door de blessure van Mauresmo bekaaid af. Davenport zelf niet. Ze mag als winnares kiezen tussen een cheque van 98.500 dollar of een Porsche 355 PS.

Söderling

De Zweed Robin Söderling schreef het toernooi van Lyon op zijn naam. Hij won in de finale van de Belg Xavier Malisse: 6-2 3-6 6-4.