Formule 1

Vettel en Hamilton hekelen besluitvorming rond kwalificatiesysteem

Sebastian Vettel en Lewis Hamilton balen van het feit dat bij de Grand Prix van Bahrein komend weekend nog steeds wordt vastgehouden aan het nieuwe kwalificatiesysteem.

Twee weken geleden in Melbourne kwamen veel coureurs tot de conclusie dat het nieuwe format, waarbij steeds degene met de slechtste tijd afvalt, een mislukking is.

Onder meer Red Bull Racing en McLaren stemden onlangs echter tégen een terugkeer van het oude systeem, omdat ze zich niet konden vinden in de voorwaarden waaronder dit zou gebeuren. Vettel vindt het erg jammer dat daardoor in Bahrein de nieuwe manier van kwalificeren nog steeds van toepassing is.

"Zo'n beetje iedereen die ik ken is zeer teleurgesteld", zegt de coureur van Ferrari tegen Motorsport. "Het is alsof je vanille-ijs verkoopt, iedereen in de winkel vraagt om chocolade-ijs, maar je de volgende dag weer doodleuk alleen vanille in huis hebt." 

"Normaal gesproken moet je doen wat je klanten willen en niet precies het tegenovergestelde", vervolgt Vettel. "Het is wel exemplarisch voor de Formule 1 en het is niet iets waar je trots op moet zijn."

Hamilton

Wereldkampioen Lewis Hamilton is niet verbaasd dat de verschillende renstallen er niet in slagen om tot een unaniem akkoord te komen over de manier van kwalificeren. 

"Dat is typisch voor de Formule 1. Genomen besluiten kunnen van het ene op het andere moment weer compleet anders zijn", aldus de coureur van Mercedes, die het jammer vindt voor de fans. 

"In dat opzicht is het wel vreemd dat we het nieuwe kwalificatiesysteem niet veranderen. De fans zijn er overduidelijk niet blij mee en zullen ook komend weekend ongelukkig zijn. Hopelijk wordt er na de race in Bahrein wat aan gedaan."

Button

De coureurs uitten een week geleden al hun onvrede over de besluitvorming in de Formule 1 middels een open brief van de Grand Prix Drivers Association, waarin de coureurs zijn verenigd. Volgens Jenson Button wordt het statement breed gedragen.

"Dat doen we niet om te laten zien dat we sterk staan, maar omdat we liefde hebben voor Formule 1. We moeten de sport veel aantrekkelijker maken dan die nu is."

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zei eerder al dat hij pas na de Grand Prix van Bahrein wil praten over een ander kwalificatiesysteem.

Tip de redactie