Epke Zonderland heeft goede hoop dat hij op de weg terug is, ondanks dat hij al een jaar kwakkelt met zijn gezondheid en het de vraag is of hij op tijd fit zal zijn voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Eigenlijk gaat het niet zo goed, omdat ik al maanden met gezondheidsproblemen kamp”, zegt de 29-jarige Zonderland donderdag tegen de NOS.

"Toch krijg ik nu wel steeds meer vertrouwen dat ik op de goede weg ben. Ik ben pas zeker als ik echt fit ben. En dat is al een tijdje geleden. Ik zit nu nog steeds in een herstelperiode en elke dag is het weer spannend hoe ik me voel."

Zaterdag komt de olympisch kampioen van 2012 op rek weer in actie bij de landenwedstrijd tegen Frankrijk in Waddinxveen. Hij maakt daar na een halfjaar zijn rentree nadat hij onder meer kampte met een hersenschudding.

"Maar het grootste probleem is nu dat ik een chronische bijholteontsteking heb. Ik ben wel klaar met alle tegenslagen. De tijd gaat dringen. Er is geen uur meer te verliezen. Dat houdt je wel scherp."

Testevent

Over twee weken wacht voor de Fries mogelijk het olympisch testevent in Rio, waar hij zich met de Nederlandse turners als ploeg kan plaatsen voor de Spelen. Zonderland liet woensdag al weten dat hij vanwege al het blessureleed misschien niet mee zal doen. 

Nederland moet in Rio bij de eerste vier van in totaal acht landen eindigen voor een olympisch ticket als ploeg. Als dat niet lukt dan krijgt Nederland slechts één individueel startbewijs. De kans is groot dat er dan voor Zonderland wordt gekozen, maar dan moet hij wel fit zijn.