SKOPJE - De disciplinaire commissie van de FIFA buigt zich binnenkort over het racistische gedrag van een deel van het thuispubliek tijdens de onbesliste kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap van zaterdagavond tussen Macedonië en het Nederlands elftal (2-2). Balcontacten van met name Romeo Castelen en Edgar Davids werden voortdurend door 'oerwoudgeluiden' begeleid.

"We hebben na afloop van het duel meteen contact met de waarnemer van de FIFA opgenomen", aldus Henk Kesler. "Hij heeft rapport van het gedrag van de aanhang opgemaakt. Dat zal dus wel weer een boete worden. Helaas gebeurt dit vaker in de Balkan. Ik was een keer waarnemer tijdens een wedstrijd tussen Rode Ster Belgrado en Young Boys. Daar gebeurde hetzelfde. Dat kwam de club uiteindelijk op een boete van 18.000 euro te staan", weet de directeur van de KNVB.

Castelen

Romeo Castelen had zich nauwelijks aan de oerwoudgeluiden gestoord. "Edwin van der Sar waarschuwde me al voor de wedstrijd voor het gedrag van die supporters. Wat een zielige mensen. Niet ik, maar zij hebben volgens mij een probleem. Ik heb me voor de geluiden afgesloten. Ik heb me op de wedstrijd geconcentreerd."

Van Basten

Bondscoach Marco van Basten wilde direct na de wedstrijd niet op het racistische gedrag van een deel van de Macedonische aanhang reageren. "Ik heb me volledig op de wedstrijd geconcentreerd. Daar ben ik voor. Laat ik het daar maar bij houden."